domingo, 7 de febrero de 2016

06/02/2016 Els Frarets de Quatretondeta

            Hui en som 8, com sempre cafè i marxa, arrepleguem a part de la Penya en el lloc habitual a Alberic, avui ens dirigim al poble de Quatretondeta en la Vall de Seta, comarca del Comtat en la província d'Alacant, anem a recórrer la senda dels Frares, monument natural format per pedres alçades amb forma de caputxó, qualsevol descripció és mera casualitat amb la realitat. Arribem al poble i comencem a caminar, és mati, no veiem ni un ànima pel carrer, ens dirigim cap al camí, caminem per la carretera un tram deixant el cementeri a l'esquerra i en l'encreuament on hi ha un cartell de "Piscina a 20 metres", girem a la dreta i cap amunt, Caminem de pressa, a bon ritme, estem fresquets, davant els Frarets, allunyats en l'ombria de la Serrella, encara no impressionen, l'hivern encara no aplegat aquestes terres, els ametlers en flor, alguns semblen entapissats de flors, alguns les tenen blanques, altres de color rosa, en guanyar altura el mosaic dels camps d'oliveres de color verd-gris mesclat amb els ametlers, sembla un quadre surrealista. 
De vorer els ametlers en flor ens entra angoixa "com vinga una ona de fred, adéu collita", en aquestos pobles de l'interior d'Alacant, on a poc a poc va entrant el turisme en forma de cases de allotjament rural, si es perd una collita, de segur que passen dificultats. Per camins de terra blanca anem amunt, davant tenim la carrasca de "La tia Sofia", centenària per més senyes. Una casa a la vora del camí, menuda i amb una balconada digna de menció ¿a hi podia viure una família? ¡en eixe tipus de casa, pare, mare, fills, nora i nets, feien la vida al carrer!.

Ara a dreta, ara a esquerra, anem pujant, a la dreta es pot vorer el runar per on va la senda, "mireu a hi va un grup, sí el de la camisa taronja, davant va un gos" ¡sí ja els he vist!, ¡que santa Llúcia us conserve la vista, jo no veig res!, seguim avant, prompte deixem el camí i entren en la senda pura i dura, ¿esmorzem a la font de l'Espinal?, ¡es millor esmorzar dalt entre Els Frarets!, ¡gaudiu del paisatge, gaudiu!, darrere tenim la serra d'Almudaina i la punta que trau el cap el Benicadell, mes allà a la dreta el Montcabrer, a l'esquerra esta la serra d'Alfaro i el poble de Tollos en comença el barranc de Malafi. la font de l'Espinal no te ni gota d'aigua, la sequera també fa acte de presència en  aquestes terres. Davant de nosaltres va una parella de jóvens, porten un gos menut, ¡crideu-los, sembla que el gosset esta malalt, he vist sang en la caca!, responen ¡el nostre gos no ha parat en cap moment!, ¡una gosseta meua va començar igual, i va estar molt malalta!.
Seguim avant la senda va empinant-se, en aplegar al creuer girem a la dreta pel runar, als nostres peus Quatretondeta, sembla que estan de festes de tant en tant ens aplega el soroll d'una banda de música i algun tro produït pels masclets.
            La senda sembla un tobogan, amunt i avall, amunt i vall, a poc a poc anem acostam-nos als Frarets, els primers els tenim davant, moles de pedra mil·lenària, autèntics gegants de pedra ¡quina meravella, açò es preciós!, ¡sense despreciar altres llocs açò es una meravella! Anem per dins de les moles, algunes fan una alçària de 100 metres altres menys, però no deixen de impressionar-nos, ara be allò, senda empinada en pocs metres el desnivell es molt alt, ¿esmorzem?, ¡ací mateixa!.
Els entrepans fan acte de presència, com sempre de bona gana,gaudim de l'espectacle dels Frarets, ens envolten, el moment es per al record, ¡quina meravella, no fa falta viatjar per gaudir de les meravelles de la natura, les tenim al costat de casa!, després dels entrepans, el fruits secs, els bombons, les galetes, els rotlletsd'anís, no sols gaudim pels ulls sinó també per la boca els fotògrafs no paren, a dreta, a l'esquerra, pel mirall. Ara anem cap amunt, es la part mes dificultosa de la senda, una pujada forta amb un tros de "puja com pugues", empinada, curta, intensa........
La recompensa després, un bosc de pins, estan apretats, intactes, fan bona ombra, apleguem a una pista i anem a la dreta cap al cim de la Serrella. 
Es dona temps a xarrar després de la forta pujada, fem foto de grup, un membre del grup pregunta ¿on esta la baixada per la pedrera?, ¡baix del cim!, ¡vullbaixar per ella!, ¡jo rode, i jo!, ¡anem a vorer-la, i ja decidim!, la pujada suau entre els pins. Girem a la dreta i per una senda abalisada per cordes i puntals de fusta anem cap amunt, en un no res este al cim, fa un vent fort i fresc, en aplegar foto i una ullada als voltants, es por vorer l'Aitana, La Mallada del Llop, El Pla de la Casa, El Puig-Campana, el Cabezo d'Or, el Migjorn a Castalla, el Carrascar de la font Roja, el Monduver, el Benicadell, la serra d'Alfaro, la serra d'Almudaina, El Monduver, el Azafor i la serra de Corbera, un plaer per al sentits, ¡a hi tenim el embassament de Guadalest!, ¿hi ha alguna ruta? ¡alguna 'deu d'haver, la busquem!. El grup baixa cap a la pedrera i en uns minuts en tornen 4 dels 7 que han anat ¡nosaltres tornem per la senda!, dit i fet arrere cap a la font Roja, en baixar del cim, un senderiste ¡bondia!, ¡bondia! i res més, en aplegar al creuer a la dreta cap avall, veiem el embassament, ¡per ací podem fer algunes rutes més, la Xorta i podem vorer el Arcs dels Atansos, un altra meravella de la natura, son tres arcs super postos i prou grans, jo crec que mes grans que la Foradada, el Cocoll que esta al poble de Benigembla i tenim que pujar per el barranc d'Almadic, m'han dit que es una meravella, també tenim que tornar a la Malla del llop i baixar per la canal, esperem a un dia sense boira, una llàstima que l'altra pujada estiguera plena de núvols i boirines, la Canal és impressionant!.

Una parella amb dos gossos van cap amunt, oloren i seguixen avant, ¡bondia!, ¡bondia!, ¡tranquils que no fan res!, ¡adéu, adéu! ¿la setmana vinent que fem?¡'una a prop de casa, concretament al Pla de Corrals i pugem al Buixcarrò!, ¡podíem fer una calçotada, a ma casa!, ¡d'acord!, ¿encarreguem al company que l'organitze? ¡sí, al expert! Dit i fet, primer senda, després calçotada. ¡en quinze repetim la senda del barranc de llucena, però dinarem en ruta un entrepà, així gaudirem mes de la senda!.
El bosc de pins ha canviat, ara son pins blancs, a la dreta tenim una basa per abastir als bombers en cas d’incendi, caminem de presa, ¡estic preparant oposicions i no se si tindre prou de temps, igual algun dissabte no podré vindre, en sap molt greu, en fì ja vore com me les apanye, sí puc no pense faltar-ne a cap.
La baixada cap a la font roja, es forta i anem de presa, gaudim del paisatge, ara més tranquils, girem a l’esquerra i apleguem a la font, una parella en saluda ¡bondia!, ¡bondia1 els contestem.
La font forma part de l’abastiment del poble, i per el canó sols eixien uns gotes d’aigua, el soroll es indica que te bon cabdal i que sols es per al poble, uns glops d’aigua, avant i cap avall, la senda ara es de pedra solta i revirada, en uns minuts estem al encreuament, un vídeo entra al mòbils i podem vorer als company baixant per la pedrera ¡atrevits!, Sona el telèfon ¿on esteu? ¡Baixant cap al poble!, ¡nosaltres anem creuant cap a vosaltres, en veiem a la font de l’espinal!, ¡d’acord!, seguim avant, passats un minuts ¡anem cap al poble, es fa molt llarg anar a la font, anem buscant caminals!, ¡d’acord ens veiem al poble!, ¡estem a la casa de la balconada!, ¡ nosaltres darrere!. Ens compten la baixada, les cares son d’alegria estan plens d’adrenalina, ¡hem baixat per la pedrera com si estiguérem fent esqui, una meravella!, compten i no paren de fer un relat de l’experiència, afortunadament sols han patit d’alguna culada.  

Apleguem al poble, i busquem lloc per a dinar, el senderiste que hem vist abans ens diu que esta tot ple, el poble esta festa, ¡jo te conec, anem a mateix gimnàs!, li diu a un company, ¡veritat es!. ¿On dinem?, ¡al següent poble, a Gorga!, dit i fet allà anem. Hem gaudit de la Serrella i dels Frarets, ara a dinar i a casa. ¿Tornarem a vorer Els Frarets?, ¡Sí!







No hay comentarios:

Publicar un comentario