martes, 2 de febrero de 2016

30/01/2016 Coll de la Garrofera - Casa del Vigilant - Penjaroja - Cotillas

            A les 7.30 cafè i marxa, avui ens dirigim a terres properes cercant noves sendes, alguns trams ja els hem recorregut, però sempre queda el “gusanillo” de conèixer noves zones. Arribem al "Collado de la Garrofera de Guadassuar" de seguida iniciem el camí, al principi per asfalt, uns centenars de metres més endavant terra, ”allà al lluny en aquell cim aquesta nostre objectiu, es diu La Penya Roja" el que estem recorrent és el principi de la tradicional senda de Millars, de bon caminar, arribem a la cruïlla de la "Casa del Vigilant", podia ser una casa habitada per algun recaptador o “consumero” se li veu solida i de bona factura, la deixem a l'esquerra i seguim, comença a empinar-se la senda, uns metres més i deixem la pista per a endinsar-nos en la senda pura i dura, "aquesta senda sempre l'hem fet de nit i cal veure com canvia" amb l'ajuda del GPS agafem el desvio i cap amunt, per als quals no l'han fet mai cal tranquil·litzar-los " no és pesada, són un parell de pujades i estarem en la pista", a arribar a una trepada xicoteta veiem en les proximitat el nostre objectiu, la línia de pals d'alta tensió, alguns estómacs rugeixen, ¿pugem a la pista, o esmorzem aquí mateix?, aquí mateix és un bon lloc!, tal dit tal fet, traiem el vi, els entrepans, l'aigua i altres viandes, per a acabar amb el cafè i alguns bombons, desapareixen en un no res, en esmorzar, seguim avant, la filera es va estirant, cadascun al seu ritme, en una mica arribem a la pista, una foto a les 4 aventureres, i recuperem als ressagats.


            Anem a la dreta, per una forta pendent i en ens minuts arribem on trenca la carretera i veiem al fons d'una xicoteta vall "El corral de la llacuna", el nostre objectiu aquesta a la dreta, la pujada és camp a través, al capdavant tenim el "Alt del Campillo", a l'esquerra entre boirines s’endevina el poble de Millars i com no la línia de la pista on esta el monument als bombers, punt d'inici de la llarga baixada fins al poble, i punt on els senderistes de Millars es deixen caure com uns robots cap al poble, per assaborir una cervesa ben freda i un plat de gaspatxos; ¡ estic despitat on esta el Xúquer? ¡a l’esquerra!, a mes lluny El Colaita i després Dos Aigües!.
            Girem a la dreta i camp a través anem pujant cap al cim, ara a la dreta, ara a l'esquerra, pugem mes per intuïció esquivant el matoll baix, en uns minuts pugem al que creiem que és el cim, un munt de pedres format una fita. Gaudim de les vistes, als nostres peus les dues Riberes, davant tenim "Matamon”¿ no us sona el nom? ara voreu com el recordeu "Quant Matamon s’emborrasca, i la Murta fa capell, llaurador vesten a casa pica espart i fes cordell"
 
Foto de grup, una ullada i cap avall, ¿per on tornem? ¡ara anirem per la pista en direcció a Tous, en un encreuament girarem a l'esquerra i per la zona que els ciclistes criden "El turment xinés" tornem al "Collado"!, baixem una altra vegada cadascun com pugues i tornem sobre els nostres passos, de temps anem bé, el ritme ha sigut l'adequat, vam portar caminant una 3 hores, inclòs l'aturada de l'esmorzar i hem recorregut 7,4 kilòmetres.

            les baixades suaus, en xicotets grups i a bon ritme, gaudim del paisatge, la nostra esquerra la zona del barranc de la penya roja, a la nostra dreta els barrancs que desemboquen en el riu Xùquer, xarrem del futur dels nostres fills, molt pocs d'ells treballen, la resta o són massa xicotets o estudien, del grup el que mes ja té un bon grapat d'anys cotitzats el que ens permetrà jubilar-nos encara que el futur de les nostres pensions no ho tinguem molt clar, intercanviem receptes de cuina, "aletes de pollastre al forn, amb diverses salses" per a xuclar-se els dits, parlem de coneguts en comú, la necessitat de posar-nos en forma, de recuperar hàbits sans, en fi una xarrada agradable, el xicotet del grup obsessionat per entrar en coves, per a fer ús del seu xicotet kit d'aventurer, cercarem sengles amb algunes coves transitable i que no siguen perilloses, per la zona hi ha diverses, però hi ha una en la zona de Bicorb que ens atrau amb força; la proposarem per fer-la mes endavant.
            El telèfon sona ¡ens anem a retardar, una companya es troba malament, anem a descansar un poc i us trobem!, ¡d'acord!, cap a on anem?, ¡tot recte seguint la pista, cal agafar un desvio a l'esquerra, però açò és més endavant!, et tornaré a cridar!, molt bé!, es corre la veu i seguim, la setmana que ve on anem? ¡els Frarets de Quatretondeta! ¿ens quedem a dinar al poble o portem entrepans?,¡dinar al poble!, el xicotet de la Penya, esta preocupat li pregunta al seu acompanyant ¿estàs cansada? ¡no!,¡no us preocupeu per nosaltres! ens diu, els somriures apareixen, ¿com és la senda?, preciosa, art en estat pur, pedres mil·lenàries desgastades per les pluges, el vent, han format al llarg de mil·lennis un bosc de figures amb forma de capirot de setmana santa, ¡ jo tinc cursa però m’ápunte, jo també, i jo ¿es dura? ¡ no, sols te una trepada, una pujada i ja esta!.

         
   Seguim avant mirant els barrancs a la dreta que van al Xúquer, les valls menudes a l'esquerra, paisatge desconegut per a molta gent, sols ens separen uns minuts de la civilització, apleguem al encreuament que a la dreta porta a Tous i a l'esquerra al Coll de la Garrofera per la ruta coneguda com el "Tormento Chino", sona el telèfon, ¿on esteu?¡en l'encreuament del "Tormento"!,¡un cotxe ens porta cap a hi, i no sap on esta això!, ¡vaig cap a la carretera i us espere!, al moment un cotxe porta als dos companys que s'han retardat ¡eso es el cruce de Cotillas, asi lo conocemos en Tous!, ¡de acuerdo, pero los ciclistas lo conocen como el Tormento chino!, ¡gracias!, recuperats als companys seguim avant cara avall, ¿falta mol?, ¡ un kilòmetre i estem als cotxes!, la baixada suau i llarga ¡a mes d’un ciclista se les ha vist i desitjat per fer la pujada!, ¡en raó li diuen el Tormento Chino!, anem avant parlant del projecte del proper dissabte, hi ha quòrum. En uns minuts apleguem als cotxes i mentre uns companys esperen tornem arrere en cotxe arreplegar als retardats, una malaltia comuna els ha donat que fer, així i tot han gaudit del paisatge. Ens acomiadem fins a la propera setmana, i com no alguns anem a beure una cervesa ben freda i xarrar de la senda del dia, ¡alguns companys diuen que la beuen per re pondre sals minerals!

No hay comentarios:

Publicar un comentario