domingo, 22 de mayo de 2016

21/05/2016 Una d’aigua ruta per Anna


            Com sempre cafè i marxa, hui som 11 caminants, anem recollint als companys en cadena, fins completar el nombre. El poble esta a la comarca de La Canal de Navarres, l’aigua esta present a tot el terme, canalitzada de vegades, lliure moltes altres, un plaer per als sentis i la vista.
 
            Ara anem a vorer el nom de Anna d’on procedeix: “Després de l'expulsió dels moriscs en 1609, Anna va ser repoblada amb cristians d'Énguera i d'altres llocs. L'origen del topònim de la Vila té les seues arrels en el vocable àrab Yanna, tal com podem trobar-ho en el Qur’án. De les diferents accepcions que posseeix ens centrarem en les quals fan referència a la relació de la paraula amb el territori; d'aquesta manera i sense abandonar les altres variants, que d'altra banda ens portarien a conclusions similars, ens trobem una accepció que utilitza el terme com a hort o jardí, de la veu llatina ‘orti’ que els àrabs van adaptar com ‘al-Yanna’, Alamedilla=‘l'horta’. Aquesta accepció explicaria la presència de restes arqueològiques de l'època romana en l'entorn i el paratge en el qual es va fundar la ciutat, en l'Albereda, al costat de la primitiva fortificació o castell.”
 
        
    Deixem el cotxes i anem cap al primer paratge “El Gorgo de la Escalera”, el nom li bé dels 136 escalons que hi ha que baixar per anar al gorgo on en estiu es pot gaudir d’un bany refrescant al riu, el lloc tranquil en aquesta època de l’any, baixem a un tros sense aplegar al fons del riu i fem una ullada al “salto” ¡una meravella!, tornem arrere per anar a rodar i poder baixar al fons i vorer “el salto”, baixar 136 escalons es fàcil, pujar 136 escalons no es tan fàcil. Anem a rodar seguint al principi la carretera i desprès cap a l’esquerra per caminals, fins i tot un barranc sec, que en porta al peu de la cascada, primer travessarem un bosc de ribera i com no una moli de fer llum, actualment enderrocat, unes taules i bancs de pedra en conviden a fer una parada, però la tasca es la tasca, ens crida l’atenció un del murs del moli es de pedra tosca, igual que la el romans treien de la “Cova Tallada” a Denia per construir el port de “Dianium”. Caminen per dins del bosc de ribera que en acompanyarà per molts llocs del riu. De sobte “El Salto” una cascada com la cabellera d’una donzella, blanca com el gesmil, de una bellesa impressionant, per als que es la primera vegada que la veiem ens deixa bocabadats, fotos i mes fotos, ressona el crit ¡ gaudiu xiquets, gaudiu!, després d’uns minuts tornem arrere, i decidim seguir les fletxes roges i deixar el track, caminem entre xops i altres arbres de ribera, anem cap a un altre gorgo, el sol va calfant.
 
            Apleguem a l’altra cascada, esta es mes menuda però no deixa de ser espectacular, passem d’una bora del riu a l’altra, per ponts un poc inestables, però ferms, vorejant el riu anem cap avall, fem us del track per eixir del riu i anar cap al “ Gorgo Catalan” amunt per un caminal de terra, ¡ el Gorgo Català esta mes avall!, ¡ el track indica cap amunt i després rodem, anem a seguir-lo! pugem poc a poc, alguna taronja penja del arbre, i en un no res desapareixen, apleguem a una pinada i anem buscant un lloc on esmorzar, camuflat entre el pins un guardia civil ¡ bon dia! li diguem, saluda en la ma, quiet com una estàtua de pedra, trobem una paret  d’un bancal i a esmorzar, ¡com sempre de bona gana!, reprenem la senda i el track queda a la dreta ¡ es el camí de Chella!, pense que mes avant s’ajuntaran, es un lloc molt transitat per ciclistes. Seguim avant i sempre avall, la conversa com sempre animada, ¡ la meua filla esta a Xest estudiant amb beca, i vol continuar fins acabar el batxillerat!, ¡enguany done classe a un quart d’ESO i primer i segon de batxiller, tinc alumnes bons i altres no tan bons, es lo que hi ha, no en desespere, sempre tinc la moral alta!, ¡ la setmana vinent no podem fer la senda d’Ain per la serra d’Espada!, ¿ l’ajornem, per al mes de juny, d’acord? ¡si!, s’acaba el camí, ¿per on anem? ¡ ací hi ha una senda! ¿pot ser de caçadors? Seguim avant, apleguem a un rierol i no podem creuar, la bora es d’argila molt fangós, ¿que fem? ¡ a l’altra banda es pot vorer una senda! ¡ a l’esquerra es por creuar, hi ha un gual! Efectivament un tronc de pi ens permet creuar el rierol sense mullar-nos, ¿dreta o esquerra? ¡esquerra! Poc a poc anem pujant i després de caminar tornem al camí, hem fet un bucle, ¡tornem arrere i baixem al riu!.
 
            Desfem el camí i baixem cap al riu, en aplegar al encreuament anem cap a la dreta, cap avall, tornem a entrar al bosc de ribera, hem deixat la calor d’arrere, un pont i creuem a l’altra banda, un soroll d’aigua a la nostra esquerra, resulta ser la depuradora d’aigües residual del poble, passem per un túnel i cap amunt, a la nostra dreta una sèquia porta l’aigua cap al riu, estem al costat del poble i anem cap a la dreta, una font “aigua no apta per al consum” i ens llavem la cara i un glop, esta fresca, una altra font a l’esquerra i apleguem al “Gorgo Catalan”, una cascada menuda que a parar a una bassa on estiu es pot nadar, el equilibrista aficionat esta practicant, i cau a l’aigua “brrr esta gelada” no sabem si a eixit mes de presa que ha caigut. Fem una ullada, i anem cap a la “font Negra” lloc on naix realment el abastiment del “Gorgo”, un paratge espectacular, ben cuidat, aprofitem per beure i fer unes fotos, l’aigua esta clara i ens permet vorer un cranc de riu molt menut i quatre serps d’aigua, de tant en tant trauen el cap per respirar.


            Fem fotos i arrere, anem cap al poble ¿entrem al palau dels Cervelló?, ¡teníem que haver reservat hora, un altre dia tornarem!, el poble menut i animat, un cartel ens crida l’atenció “Se prohibe el estacionamiento desde la 18 horas del Domingo 22/05/2016  Procesión comuniones 2016”, una costum del poble, ens sona estranya ¡però!, a hi deixem el tema, passem per davant del palau i admirem la façana restaurada, seguim avant i un antic llavador on l’aigua cau per una escala, formant cascades menudes, molt boniques, es este poble l’aigua a part de fer un bon ús d’ella, també es “Art”, apleguem als cotxes. Uns ciclistes ens pregunten ¿El Gorgo Catalan esta molt lluny? ¡volem nadar!, ¡en la bicicleta 10 minuts! I els indiquem al camí. Ens acomiadem dels companys i companyes i cap a casa, ¿on anem a la setmana vinent?, ¡que siga a prop de casa, sí pot ser! ¡ ja busque alguna ruta! respon el guia!, ¡Adeu!.


No hay comentarios:

Publicar un comentario