domingo, 7 de junio de 2015

06/06/2015 Sant Blai - La sima de l'Aigua

            Com sempre cafè i marxa, hui anem al terme de Carcaixent per recórrer una nova senda, el lloc de destí es conegut però el traçat nou. Som 10, després de la ruta tenim dinar de germanor.
            L’eixa la fem des-de un punt a l’urbanització Sant Blai, deixem el cotxes a l’ombra i a caminar, ¿ quants kilòmetres farem? ¡ no heu se! Diu el guia. Xarrem de les eleccions passades i sa divina un somriure en els llavis de la gent, canviem noticies dels resultats “ al meu poble hem canviat, al meu segueix el mateix però pacta, al meu es nou i no necessita pactar”, seguim avant, la muntanya esta plena de matolls i algun que altre pi, sense formar boscos, ens passa un cotxe i el guia diu que no podem anar a vorer el “Palasiet” una de casa situada a la dreta de la senda, casa de llauradors ben aposentats, però que es molesten les visites, una llàstima a l’altra serà.
            Com sempre la problemàtica dels fills, “ la meua ha acabat les practiques i li han fet un contracte de treball de 6 mesos, la meua ha acabat el curs i te bones notes, al meu li ha donat beca i se’n va l’estranger”, seguim avant, camí d’asfalt, de formigó, de terra, en aplegar a la casa d’en Bernat, casa senyorial de un terratinent de Carcaixent, el guia ens compta que ja fa unes dècades aquesta era la casa principal i als voltants havien unes mes menudes on vivien llauradors assalariats, ramaders, en la casa gran era el lloc on aplegava el menjar per a tots el treballadors, la casa esta prou ven conservada, a l’esquerra del pati, esta un antic jardí abandonat i que en el seu temps era un lloc d’esplai molt ombrós, ara els matolls i la falta d’esporga dels arbres l’han fet un lloc obscur, bo per a descansar del calor de l’estiu.
            Deixem la casa i passem  a la senda pura i dura, marcada per els matolls, argilagues, coscolles, que la fan estreta i punxosa, deixem a la dreta un forn de calç que ha conegut uns temps millors, a l’esquerra un possible projecte de sima, es una depressió i que algun dia se col·lapsarà el sostre i es farà un forat; les simes son abundants per la zona, no les veiem totes però a hi estan. Les xiques diuen “ si heu se en pose pantalons llargs, tranquil·les aquest es un mètode ràpid de depilació”, seguim avant, les argilagues ens dificulten el caminar, tenim per apartar-les, de lo altes que son.
            En deixat el dilema en la casa ¿esmorzem? ¡ son los 9 i 10! ¡ es prompte! ¡ ens dona temps aplegar a la sima ! ¿ hi ha ombra? ¡ si a l’entrada!, ¿ no es farà llarga la senda ? ¡ no crec! ¡ tenim que tornar prompte !, ¡ dona temps!. Avant anem, seguim les marques blaves, prou abundants, deixem creuers a la dreta a l’esquerra, seguim per la senda veiem un fita ben treballada un pesa de formigó i un tub de PVC marca la senda, apleguem a un creuer i una senyal ens indica que a la dreta se va a l’Hort de Soriano, este a prop de la sima, a l’esquerra tenim “El Cavall Bernat, La serra de les Agulles, i la Ratlla” el efecte visual fa que les tres serres estiguem juntes, a la dreta tenim “El Monduver, la serra del Buixcarrò i al fons el Benicadell”, les boirines provocades per el calor deixen vorer o mes ben dit endevinar les muntanyes per la forma. En aplegar al creuer anem recte deixant a l’esquerra un pi gran i a uns metres a la dreta indicat per un cartell esta la sima, entrem i a l’ombria a esmorzar, el canvi de temperatura es fa notar.
            Açi tenim una breu descripció de la cova o sima de l’Aigua:

“ Esta consiste en una amplia boca de 7 x 2 metros, con mucha vegetación, y que comunica con una pendiente de unos 15 metros. La cueva, al no tener una entrada con pozo es frecuentada por los senderistas y ciclistas de montaña que se acercan por los alrededores.
Después de pegar un bocado, nos pusimos los artilugios y comenzamos la exploración. La primera dificultad que nos encontramos fue un destrepe, de unos ocho o nueve metros, que superamos con un rapel.
Según las indicaciones, nos encontrábamos en la Sala dels Gours. Allí nos desplazamos por una zona donde existían placas que indicaban la colocación de un pasamanos, pero que nosotros hicimos sin necesidad de instalar nada.
Al final de la sala llegamos a un punto donde comenzaba un pozo que, aunque está marcado como de 40 metros escalonado, la verdad es que es más una concatenación de pequeñas simas, algunas más largas que otras. En algunos puntos incluso llegamos a fraccionar.
En el punto final había que ascender unos cuantos metros para llegar a una sala en la que descansamos un poco.
A partir de aquí toca regresar y poco a poco vamos superando el desnivel.



             Esmorzem, com sempre, trobem a 2 caminants que estan dins de la cova, al menys un es conegut d’un membre del grup ¿voleu cafè, pastes ? ¡ no gracies! ¿d’on veniu ? de l’hort de Soriano i tornarem per el barranc de l’esmergarda! ¡ Nosaltres de Sant Blai, anem a fer-la lineal!
            Foto de grup, xerradeta i a caminar, de tornada anem mes relaxats, tenim temps de sobra i no tenim presa
            Gaudim de la natura i veiem plantes que al anar no hem vist, per les preses, creiem que no aplegàvem a hora per a dinar o altres menesters, hem vist “cullereta de pastor (leuzea conífera)” i pot ser “clavellet (dianthus hispanicus)”, van fent “caloret” com va dir un personatge de la city, Darko esta cansat i va buscant l’ombra, el jove Claudio va be i Canyolino al ser mes menut va prou tranquil.

            El grup va estirant-se, anem canviant de companys, una companya te possibilitats de passar a fixa en una gran empresa en un temps breu i si es compleixen les expectatives. Esta animada i no es per verbigràcia de la empresa sinó per cobrir baixes i jubilacions. Ens reagrupem a la casona, refresquem i fem foto de grup a l’ombra del arbres del jardí, el gossos beuen i nosaltres també. Seguim avant a bon pas, la mitja per hora es bona, acabarem abans de lo previst ¿ ens donarà temps a beure una cervesa? ¡ si !, de tant en tant un paro per beure els animalet, busquen l’ombra i nosaltres també, veiem el cotxes, estem acabant la senda, parlem dels projectes a fer al mes de juliol a la comarca dels Serrans, tenim temps per davant però tenim que ser previsors. Bevem i la resta de l’aigua per mullar als gossos. ¿Quants kilòmetres? ¡mes o menys 15! ¡ no pot ser ! ¡ el aparell no enganya! ¡ el ritme a segut bo! Fins a la setmana vinent que tindrem senda, serà la de Pla de Corrals a Pinet per la pedrera. Senda anual de la Penya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario