domingo, 22 de noviembre de 2020

21/11/2020 Pou Clar - Senda dels Engeniers - Pla del Quincaller - Ermita - Bocairent - Cami Vell d'Ontiyent

 

            Deixem els cotxes al pàrquing del Pou Clar (Ontiyent), la ruta realment comença a la zona de l’abastiment del poble, i per precaució canviem el punt d’eixida, ja que al lloc d’inici podem haver molts cotxes. Seguim per la carretera cap al inici de la ruta, a uns 500 metres girem a l’esquerra i entren en matèria, pugem per una senda empinada i sembla que es part de la senda dels “enginyers”, de vegades senda estreta i altres pista forestal, la senda es una senda de pota que va vorejant el barranc, el desnivell es fort, com sempre de bon caminar, la zona ha recuperat la vegetació baixa desprès de l’últim incendi.



            Fa fred, al eixir dels cotxes els termòmetres assenyalen uns 6 graus, mentre anem per l’ombria del barranc la temperatura es deixa notar.  A uns 2.5 km. girem a l’esquerra i anem cap amunt, la senda esta molt transitada, el corredor de trail baixa, desprès un caminant, saludem i seguim avant, uns ciclistes pugen darrere de nosaltres, porten les bicis del manillar, així podem vorer la duresa de la pujada, passen davant i en un turo paren a equipar-se per fer la baixada. Entre el kilòmetre 1 i 2, la pendent es del 17%, del 2 al 3 es del 15%

            Nosaltres seguim avant, mantenim un ritme mitja-alt, volem esmorzar al poble; una baixada i altra volta a pujar, una lleugera baixada i pugem, en aplegar dalt tenim davant l’ermita del “Santisim Crist”, les marques del PR-CV ens dirigissen a la dreta, baixem a un barranc i a l’esquerra veiem un tallat de vertigen, una pujada mes ens falta per aplegar a l’ermita, trobem una creu de ferro amb una inscripció commemorativa d’un fet que va tindre lloc aquestos paratges, l’anomenada batalla de “Camorra” entre tropes carlistes i isabelines, “cruz metálica que recuerda a los 62 soldados isabelinos y carlistas que murieron aquí en combate el 22 de diciembre de 1873”.

 

            Fem una breu ullada a l’ermita i comencem a baixar per el calvari, davant el poble on esmorzarem, aprofitem per fer fotos i gaudir del paisatge, una companya busca internet la inscripció del monument, en aplegar baix creuem el pont sobre el pont del barranc de l’infern, Va ser construit per facilitar l’accés a l’ermita del Sant Crist. Està composat per un gran arc d’ojiva, de pedra de carreu i reforçat amb dos contraforts a cada costat. Junt al pont, es troba la popular “ Esgoladora”, pedra gran i llisa per on es deslicen els menuts.

 

            Entrem al poble per una costera i en aplegar a la plaça de l’ajuntament, esmorzem al primer bar que trobem, estem en taules separades per el tema del COVID. Rematem l’esmorzar amb un “cremaet”, i a caminar, una lleugera pujada ens porta per al barri medieval, eixim del poble i gaudim d’unes vistes de les Covetes dels Moros Es tracta d’un grup de coves-finestra, o coves artificials amb orificis en forma de finestra, penjats a mitjan d’una cinglera rocosa. Situades en el Barranc de la Fos, en la vessant dreta, tan sols a uns 300 m. al nord del nucli urbà medieval de Bocairent. És el grup més complex i nombrós, amb diferència, de tota la capçalera del riu Clariano, on hi ha altres grupets en els barrancs entre Bocairent, Ontinyent i Alfafara. És també el més famós i del que més s’ha escrit.

            Una llarga baixada per l’exterior del poble apleguem al pont de “Darrere de la Vila”, És el pont més antic de Bocairent que servia d’accés al poble. L’any 1563 l’historiador Viciano el va qualificar com el pont més gran i elevat del regne. Està format per una sola volta, amb forma d’arc de mig punt i una ubicació espectacular sobre el riu Clarià. Combina pedra de carreu i pedra alineada horitzontalment formant dibuixos espigats. La calçada està empedrada i lleument bombada per a fer córrer l’aigua de pluja cap a les baranes del pont”.; el creuem i seguim avant a la dreta l’antic llavador del poble fora d’us.

                      

Unes lleugeres pujades i sempre a l’esquerra ens porta al barranc de la Fos, a la dreta tenim la serra de Mariola, i els pobles de Alfafara i d’Agres, allunyat el cim inconfusible del “Benicadell”, de sobte trobem els primer escalons excavats a la pedra del camí vell d’Ontinyent, seguim la senda de bon caminar, anem entre camps de cultiu abandonats, la senda de pota segueix la vora del barranc, a la vista el primer moli de tres, sols queden les parets i la noria impressionant te mes de 6 metres de diàmetre, seguim avall i ens acompanya el soroll del rierol, la vegetació de ribera en plena tardor destaca sobre el fons del barranc, un segon moli, poc a poc anem baixant, creuem el rierol i a un centenar de metre el tercer i últim moli, es gran i d’ell també sols queden les parets, esta rodejat de cintes prohibint el pas per perill d’enderroc. Creuem el rierol i baixem a una pista forestal que porta a una casa de camp, girem a l’esquerra i veiem la font del “barranc dels Tarongers”, sols ix un filet d’aigua, estem al final de la senda, sol uns centenars de metres i estem al pàrquing. Com sempre hem gaudit de la senda, que alguns companys feren ja fa 10 anys, de l’últim incendi ni rastre.


















No hay comentarios:

Publicar un comentario