sábado, 10 de octubre de 2015

09/10/2015 Pedreguer - Castell de l'Ocaive - Ombrereta - Les Miqueles

            Hui anem a territori desconegut, el guia habitual no fa de guia, aquesta excursió esta organitzada per el C.E. de Pedreguer, dins del XXXIX aplec de centres excursionistes, donar-los les gracies per haver-me acollit en la senda sense estar inscrit.


            Ara un poquet d’història de la vila de Pedreguer, situada a la comarca de la Marina Alta:
            Població d'origen musulmà. Hi havia diferents nuclis de població situats en les actuals partides de: Matoses, Albardanera, Benimarmut, "Perer" (l'actual Pedreguer), i d'altres; totes elles depenien del castell de l'Ocaive. Després de la seua conquesta per part de Jaume I el 1244 va entrar a formar part del Regne de València i va passar a ser propietat de Ximén Carroç qui, l'any 1249, va donar-la a Albert Flix. Després passà als Roiç de Corella, als comtes d'Anna i, finalment, als de Cervelló. Tanmateix, aquestes terres foren predominantment poblades per moriscosfins a la seua expulsió en 1609. La seua església fou ajuda de la parròquia de Dénia fins a l'any 1544 en què es va independitzar.
            El 1609 romangué quasi sense habitants degut a l'expulsió dels moriscos, i fou repoblada amb catalans i mallorquins. Les pretensions desfeulitzadores dels síndics de Pedreguer i altres pobles de La Marina, constituïren un dels detonants que obriren pas a la Segona Germania de València, l'any 1693; moviment dirigit pel procurador d'El Ràfol d'Almúnia, Francesc Garcia. Sota el regnat de Felip V(1700-1724) va atorgar-se-li el títol de vila.
            Hui en som 2, altres estan de viatge, de festa, i altres tenen por la pluja, al final i per l’alegria dels caminants ha fet un plugim de res.
            Ben prompte a prendre cafè a Pedreguer, telèfon en ma ¡ ja estic ací, ves als Porxens! m’indiquen el lloc i espere a poc a poca va acudint els senderistes, ¡ bon dia! ¿ ploura? ¡ han dit que fins a les 10 algun plugim! De tres prediccions vistes sols una a encertat la predicció, no es la forta i pareix que si es la de mes experiència. Al moment el plugim fa acte de presencia, el temps no es impediment per als caminants, ixen les capes, el talla-vents i demes roba d’aigua.

            Esperem a uns companys que van retardats, la carretera de nit i pluja forta, fa que no apleguen a hora, en 10 minuts allí estan. ¡ Anem!, l’eixida de dins del poble, lo que facilita la senda, res de organitzar cotxes, bus etc. Agrupats i a bon ritme, tenim quatre guies, el capdavanter, un a la mitjania, i dos darrere tancant. Estic gaudint de dìa ¡ no fer de guia, i deixar-me portar!.
 Les presentacions i avant, la senda bona, antiga senda de pota, prou ampla ens porta cap amunt, ben marcada i indicada, el guia capdavanter fa un parada ¡ ací tenim el Cor d’Enric, President de C.E.P. (Centre Excusionista Pedreguer) durant molt anys i quant ja era major pujava a vorer un forat a la pedra que sembla un cor, i al faltar en la seua memòria li posarem a la senda que ix a l’esquerra “La senda d’Enric” i l’inscripcio a costat “El cor de l’Enric”, per recordar-lo sempre. A la dreta tenim la “Senda del Burros”, on antigament se portava al bestiar molt abundant en la zona a deixar-los morir en pau i ali viar-los el sofriment quant estaven molt malats, els deixaven un poc de menjar! Avant a poc a poc anem eixint del barranc i en aplegar dalt ,a vista es espectacular “El Montgo amb capell, La Vall de Laguard, El Cavall Verd, La Vall de Pop, la serra de Segaria, Pedreguer, La Llosa de Camacho, Beniarbeig, Els Poblets, el litoral de Dènia, Gata de Gorgos, el litoral de Xàbia; un espectacle per als ulls.
            Seguim avant, parem al pou ¿ del Ocaive?, habitualment te aigua i de vegades no se por fer d’ella al faltar la corda o la corriola, totes les casetes de llauradors del voltants tenen un pou o un aljub. Una revolta mes i a esmorzar.
            Davant tenim el Castellet de l’Ocaive i ara fem historia:
            El Castellet de l'Ocaive o Castell d'Olocaiba (Al-Uqayba) és originalment una torre de guaita d'origen musulmà, d'època post-califal, emplaçada al final de la ruta que va des de l'interior, Cocentaina, fins al port de Dénia
             Segurament fou construït per a formar part d'una espècie de corona defensiva al voltant del Castell de Dénia, al qual històricament es troba unit, junt amb els castells de Segaria, Laguar, Pop, Xaló, Calp i Polop. Originalment daguer-a ser una torre exempta, possiblement després, un poc abans de la reconquesta, es convertia en fortalesa per a guarir la població de les alqueries que l'envoltaven, i que eren part del seu territori castral d'un atac de les tropes cristianes.
            Es troba en un espectacular emplaçament rocós al sud-oest de la població de Pedreguer, en l'anomenada Muntanya Gran en direcció a la Llosa de Camacho. Originalment va ser una alqueria musulmana, després de la Reconquesta, en 1244, la propietat del castell i l'alqueria d'Ocaive pertanyia a l'Almirall En Pere Ximén Carroç, qui en el 1249 la va donar a Andrés i Albero Flix. El 1260 passa junt amb l'alqueria a Sancho Ruiz de Corella. Més tard va passar ja el 1271 a Pere Rodríguez de Corella, després als Pujadas, els comtes d'Anna i finalment als de Cervelló. Durant la Guerra de les Germanies va ser escenari de diferents accions d'armes. Després de l'expulsió dels moriscs al 1609, va haver de ser repoblada amb cristians, vinguts sobretot de les Illes Balears i València.
            Conserva les restes de la Torre de l'Homenatge i alguns llenços de muralla, i en un pla més baix un aljub. Probablement va ser abandonat en dates primerenques després de la Reconquesta, ja que deixa d'aparèixer ressenyat en tota la documentació històrica.
            En esmorzar anem cap Castellet, xarrem ¿ això que es ? ¡ una figuera palera! Fa un anys es va introduir un insecte que es diu “Cochinilla del Carmin” que va acabant amb elles, ja que es una planta al·lòctona o forastera. El insecte les torna blanques i les debilita tant que semblen un fregall. No sempre es moren ja que en van vorer alguna rebrota.
            Hem fes una descripció abans del Castell, una xerradeta,¡ mira que planta que creix a les roques ! ¿ raïm de pastor? ¡ tal volta!, consultarem als llibres.

            Es fa la baixada per l’ombrereta, ara be lo difícil, pedra llisa, humida i plena de fang, les petjades del senderistes van arrossegant el fan i van fent la pedra esvarosa. Unes cabres a la dreta, al penya-segat del castell, fan equilibri, una blanca, una negra i un cadell (cria), Esvara que t’esvara, anem baixant per l’ombria de la fortalesa, ¡ ja falta menys!, unes baixades esgarrifoses, una culada que altra i ja estem baix, anem cap a les “Miqueles”, zona d’esplai i antic abric de ramaders, actualment es fa servir per anar a berenar en Pascua. El guia ens dia que el nom li be del propietari que li dien Miquel i a les descendents “Miqueles”, lo mateix que a ell li diuen “El Angel” per que a la seua iaia li dient Angela. Ens compta que als Pedregueros en va enganyar un frare de Benissa de la següent manera “se va construir una església i tenien que nomenar un patró pregunta als habitants i con no se posaren d’acord va pensar en els patrons dels pobles dels voltants i es va dir ¡ ficarem dins d’una gorra els paperets en el noms de diversos noms religiosos i en triaren un ! a saber: La Santa Creu, Sant Bonaventura i uns altres i va eixir Sant Bonaventura ¡ no ens agrada! A la segona va eixir ....... ¡ Sant Bonaventura!, ¡ no ens agrada! A la tercera va eixir ............¡Sant Bonaventura! I al final es va quedar com a patró ¡ Sant Bonaventura!, la prova de que es el agrada el nom es el nom del patró no el porta cap de xiquet. De fet Sant Blai, advocació que te una ermita te mes seguidors que el patró.
            Seguim avant per el pontet del aqüeducte de la canonada que porta l’aigua al diversos pobles.
            Anem xarrant amb la jovenalla dels problemes de l’aigua, son defensors a ultrança del bon ús que li podem donar a l’aigua, hi ha diferencies, però raonant se poden entendre les persones. ¿ perquè el arrossar se inunda? Al esta a vora mar la pressió que fan sobre el aqüífers no deixa entrar aigua salada o salobre ( intrusió marina), en la Plana de Castelló la sobreexplotació ha provocat intrusió, ¿ perquè se rega a manta? Al regar a manta se llaven les sals minerals que es depositen a la superfície de les terres i s’evita que se tornen salobres, quant se rega gota a gota se te que procurar no abonar en excés ja que la sal se deposita en la superfície i si no plou no se llava la terra, a demes l’aigua se perd en el transport no en el reg. Ara sempre hi ha experts en els dos sentits, a favor de reg a manta o favor del reg gota a gota. Sempre tenim que fer bon ús de l’aigua, es un be natural que no te preu.

 Estem a prop de l’ermita de Sant Blai, final de la senda, el edifici es troba a un mirador per excel·lència, al fons tenim el Montgo, ara sense capell, closca de pedra que sembla una tortuga dormida. Estem a final de la senda, tres vegades bona, per a repetir, i gracies al C.E. de Pedreguer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario