domingo, 10 de enero de 2016

09/01/2016 Tollss de Quesa – Rio Grande – Abrigo de Voro

                  Hui som 22 i dos gossos, cafè i marxa, anem amb retard, arrepleguem a la resta dels membres de la Penya a Alberic i un altre grup no espera en els "Tolls". El dia gris, la temperatura bona, anem amb vestimenta tot temps, ja eixiran les capes de roba i alguns les motxilles se'ls quedaren xicotetes, semblem cebes. 

 El guia habitual hui descansa i es dedicarà a fotografiar els mil i un detalls d'una ruta d'una bellesa impressionant. El lloc es diu “Rio Grande”, però jo li cridaria El Gran Canó de la Canal de Navarres, i no és per comparar-ho amb el “Gran Cañon del Colorado”, en la ruta podem trobar de tot, sendes a mig vessant, salts d'aigua xicotets i mitjans, rierols, “pozas” tan transparents com el cristall, pintures rupestres en “l'Abric de Voro”, boscos de pins intactes, en fi un paratge idíl·lic.

  El guia habitual hui esta de "no guia", un company dirigirà "l'orquestra", la senda coneguda d'altres viatges es de tota manera una novetat, l'eixida és per l'esquerra i no per la pista del "Planil", era el lloc normal per començar quant no teníem gps i el més paregut eren unes fotos àrees, anem per una senda que va pujant a poc a poc, deixem a l'esquerra una ferrada "la part primera  de bon pujar i la segona extra plomada, és molt dura! ¿te guia de vida? ¡Sí, esta molt ben equipada, este estiu la van fer!, veiem els primers tolls a la dreta, l'aigua d'un blau pur i transparent com el cristall.
 Després de fer la ferrada este estiu passat, vam fer un xicotet ràpel per dalt de l'abric a hi baix. Després anàrem a fer la senda de la "Porta del Cel", quina va ser la nostra sorpresa quan parem a dinar a un poble de Catalunya i una cambrera ens va dir ¿sou valencians? Sí! ¿don? de Canals! jo tinc família a Quesa, la teva cara en sembla coneguda! ¿vosaltres no sereu els bojos que baixaren per una corda en la zona dels tolls de Quesa? Sí!, que xicotet és el món, casualitats de la vida, trobar a xica que ens va vorer fer un rapel en un lloc conegut sols per la gent de les comarques més properes a la Canal de Navarres. Seguim avant en aplegar al final de la senda senyalada per un post "Camino de la Cinglas, fin de la via ferrata". La senda en porta cap avall, entrem en el canó, els penya-segats a dreta i esquerra són impressionants, la senda serà circular diu el guia,  perdem algun detall a l'anada o vorem a la tornada, anem avant, vorejant els rierols, votant-los en alguns moments, els gossos estan gaudint de les aigües cristal·lines dels pous al llarg del riu.
De tant en tant escoltem xop!, els gossos estan dins de l'aigua, i també alguna pedra que ha tirat la jovenalla, seguim per dins del canó, admiren els penya-segats, alguns molt verticals i estan adornats per alguna cataracta, ara seca, però quan plou que ser impressionant, ara anem per la dreta del riu, ara per l'esquerra, en alguns trams la senda esta marcada per fileres de pedra, que algun voluntariós anat posant per poder seguir la ruta. Anem caminant per dins del riu i de colp una veu ¿no esmorzem? ¡són les deu!, ¡d'acord, la cova esta a uns 25 minuts!, allà anem a menjar-nos el entrepà, gaudim de creïlles fregides, de vi, del cafè, un colpet d'herbero, de pastissets de moniato de coquetes de sexi, tots el membres de la penya son de bon menjar i amics de compartir-lo, un company que venia per primera vegada no portava entrepà, en un moment estava envoltat de menjar de tot tipus, desprès al llarg del temps, ha sabut agrair-o portant, arnadí, faves bullides, clòtxines al vapor, vi fresc, mandonguilles de abadejo, i moltes coses més. Esperem que torne prompte, i no es per el menjar sinó per la seua companyia.
Seguim avant pel fons del canó, cada vegada més impressionant, abrics en zones altes, coves a l'aire plenes d'estalagmites ¿sabíeu a prop d'ací, concretament al poble de Bicorb, hi ha petjades de dinosaure? ¡Sí!, expliquem a company que si vol quedar en la seua parella pot portar-la d'excursió a vorer les petjades i després dinar al poble de Quesa "uns montaditos". ¿coneixeu la cova de Les Dones? ¡Sí!, hem anat dues vegades, la primera entrarem a la cova per dalt i la segona seguint la rambla de Tambuc o del Zapatero i pujant per un barranc, per cert un company parlant per telèfon es va despistar i afortunadament el trobarem!, la cova es interessant, no es molt llarga i sense cap de problema, te unes formacions en forma de nenúfar, possiblement tinguen milers d'anys. Un company explica que el nom de la cova li ve perquè al fons hi ha un tapo d'argila que les dones l'aprofitaven per fer cassoles i altres utensilis per cuinar, la cova es en realitat el final d'un riu. En uns minuts apleguem al encreuament a la dreta, senyalat per un post que desprès de una pujada no molt pronunciada ens porta al abric de Voro, han canviat la tanca i ara es molt difícil apreciar les pintures rupestres típiques de l’art esquemàtic del llevant, fem fotos i desprès les borem amb detall.
Tornem cap arrere a bon ritme, ara no seguim la ruta per dins del canó sense cap de problema els gossos van a la seua carrera amunt carrera avall, ara gaudim de les vistes que no hem vist abans. ¿ l’excursió a l’estiu per a quant? La primera d’Agost, així evitem les aglomeracions del cap de setmana!, ¡mes avant parlarem del projecte!. Una companya senyala un voladís de pedra en una paret vertical que esta ple de estalactites, una meravella, a eixa altura estan lliures les estalactites del vandalisme.
¡ Ara tornarem per els tolls, seguim per la senda que hem vingut i girarem a l’esquerra, i baixarem al llit del riu!, la vista aèria dels rierols que van cap als tolls ens permet gaudir de les aigües cristal·lines que van formant llacs menuts, la baixa forta per curta, en un no res estem baix, girem a la dreta i comencen els “Charcos de Quesa”, lloc d’esplai a l’estiu, on poder banyar-se sí ha plogut lo suficient en hivern, en el 2015 les aigües estancades no permetien gaudir d’un bany. Ara els tolls estan de color verd-esmaragda (esmeralda) l’aigua va baixant poc a poc alimentant els diferents tolls, en el mes gran hi ha peixo de bona grandària, a mes d’un li temptava nadar en unes aigües molt clares, no portar roba de recanvi els va detindré. Estem al fina de la senda anem cap als cotxes, la bellesa del lloc es admirable, la tranquil·litat i el silenci son fragorosos, ¡ tornarem!. A la setmana vinent es lloc escollit per fer la senda, i sí no passa res, serà Pedreguer, el temps dirà.


No hay comentarios:

Publicar un comentario