lunes, 12 de agosto de 2019

05/08/2019 Refugi de L'Aberout -Refugi de Jeandel ( Ruta de las Golondrinas)



            De bon mati al desdejuni, un albergue no es un hotel, doncs en aquest cadascú s’apanya, tot en auto-servei, sols un cuiner va traure les restes d’un pastis sobrat de la nit abans. Fem una xarrada amb els navarresos, amb la gent de Benicarlo, “nosaltres deixarem la ruta a Pierre Saint Martin, tenim ha hi el segon cotxe, el primer el tenim a Belagua, adeu tenim presa per tornar a casa!”. “Nosotras iremos hasta Linza!”, diuen les xiques que viuen a Jaca, “en la ruta podeis coger agua en la cabaña de Ansebère, a partir de ahi teneis una fuerte subida hasta llegar al refugio de Linza, nos vemos!”, els diu un company. “Por donde vais a ir?”, pregunten el navarresos, “iremos por la ruta fàcil, y es posible que no subamos al pico d’Anie”, comentem amb ells. Nosaltres a caminar, el track ens porta cap a la dreta del refugi, tornem a vorer “el mar de nuvols”, “has fet fotos?”, diu una companya, “sí, les he fet des de la finestra del refugi no es alzarme!”, comenta el company.


            Anem cap a la dreta, com sempre de pujada, al cap d’un centenar de metres entrem en un bosc de faig, meravellós!, les pedres entapissades de molsa, un tipus de falaguera menut, molt diferent al altres que son mes alts, mereix una foto!. Anem amunt, tots el comentaris al voltant del bosc. La pujada es un poc trencacames, pujar, baixar, tornar a pujar, doncs anem guanyant altura.


            “Bon dia!” ens saluden un grup nombrós de catalans, “bon dia!”, es contestem, “aquesta gent no ha dormit al refugi!”, comenta un company, “de segur que han aplegat en autobús al refugi i a caminar!”, contesta un altre. En creuem amb una parella conduint un ramat de porcs, davant el mascle, els porquets darrere i tancar la processo la femella, saludem i no contesten; ell porta a l’esquena a xiquet menut. ”Quins porquets mes bonics!, on aniran?”, diu una companya, “deu de ser dia de mercat i aniran a vendre-los!”, diu un company, “vendre-los per a que?”, diu la companya, “doncs per a sacrificar-los!”, contesta el company. Continua pujant gent, alguns majors, eixim del bosc i possiblement siga l’ultima ombra que trobem al camí.


            Estem rodejats de muntanyes, del que pareixen ser antics glaciars, inclòs algunes glaceres al ple de l’estiu, la part francesa es mes humida que la espanyola, a l’altra banda no hem vist ni un tros de gel, a l’esquerra el “Anie”, muntanya mítica diuen, es un espectacle per als sentits; “per on passarem a l’altra banda de les muntanyes?”, ens preguntem, “per ha hi es el millor llos que veig, fa un trencall la paret!”, comenta un company assenyalant un lloc en concret; “anem a menjar alguna cosa a l’ombriu de la pedra, perquè no veig cap ombra en la senda!”, diu el guia, mengem fruits seca, fruita i alguna barreta, un glops d’aigua i a caminar. Seguim el track que ens porta cap a la cabanya de “du Cap de la Baitch”, en aplegar veiem els indicadors del GR-10 Transversal dels Pirineus, no podem passar han fet una tanca el habitants de la cabanya, possiblement siguen de la parella que portava als porcs; “ezcus moi”, ens diu una jove francesa, tornem arrere i trobem una alternativa per anar cap amunt, anem pujant per una senda de pota, no ens fa falta el gps, ens deixem portar per el traçat, girem la vista arrere i veiem al fons el mar de nuvols-

 

            Apleguem al “Pas d’Azuns”, altura 1873 metros de altura, eixim a una planura i trobem a un grup nombrós de senderistes, “de donde sois?”, ens pregunten “de Valencia, de la Ribera del Júcar y de la Costera!”, contestem, “y vosotros?”, preguntem, “de Cartagena!”, contesten, son un grup de scouts, porten el mocador al coll amb els seus colors, “más adelante teneis el paso de l’Osque, teneis que hacer un pequeño destrepe y podeis hacerlo sin problemes!”, ens acomiadem i anem avant , pugem per la banda esquerra de la valleta, ens creuem en uns senderistes que van cap avall. En un no res apleguem al pas el indicador diu 1922 metres d’altura.

            Veiem el cable de vida, “anem a organitzar-nos, jo baixe primer i mireu com heu fas, desprès la resta, assegureu els bastons la motxilla per a que no estorben!”, diu el guia, baixem seguint les seus instruccions, apleguem baix sense problemes. El paisatge ha canviat per complet, ara es gris en alguna taca verda, seguim la senda, en paisatge llunar, pedra i mes pedra, creiem que estem a prop del refugi, però estem equivocats, no hi ha ni una ombra, entrem a les pistes d’esquí, anem cap amunt seguint el track, ens avançà un home doblat per el pes de la motxilla, desprès sabrem que del “Plateau”, concretament de la “Bretaña”, les pistes buides de gent, no hi han ni mosques.


            Deixem les pistes i entrem en senda “aquest es un bon lloc per a dinar, hi ha ombra i ens podem assentar!”, diu el guia, el lloc una terrassa escalona que dona a un tallat, estem còmodes, per anem amb cura, a un company se li volca la motxilla i les cauen alguns objectes a una riveta, es recuperem i l’ultim objecte el recupera el guia, “no val la pena, no te importància!”, li diguem, al final recupera l’objecte.


            Dinem, i seguim el camí, eixim de les pistes i entrem una carretera de pedra triturada, a l’esquerra tenim el “Arlas”, cim que domina la zona, un cartell ens indica que hi ha “marmotes” i prega silenci, seguim avant i podem vorer els remontes de les pistes d’esquí, l’estació principal, edificis moderns que envolten el lloc, de tant en tant ens avancen  bicicletes de descens, “eixe es el nou negoci de les estacions d’esquí a l’estiu, ja fa un temps que les vàrem vorer la zona del Mont-Blanc!”, comenta el guia, davant el mar de núvols, “baix no voran el solen tot el dia!”, comenta un company, “cert!”, contesta un altre.


En un no res estem al refugi de “Jeandel”, la primera decepció, menut, tenim que deixar les motxilles a una mena d’almacen de fusta i planxa metàl·lica, per a plorar, hi ha un grup que fa les rutes amb maletes i motxilles, ells ocupen al menys la mitat. Trobem als navarresos i fem una xarrada. La sorpresa del dia, la companya lesionada fa la seua aparició volent passar d’incògnit i la veiem. Ens alegrem de que ens acompanye un rato, ve en companya d’una amiga aranesa, ens saludem i a beure unes cerveses fresques. Final de l’etapa, ha segut 12,1 km., dema serà l’última de la ruta.


No hay comentarios:

Publicar un comentario