domingo, 21 de febrero de 2016

20/02/2016 Pla de Corrals - Cim del Buixcarro

            Hui som nou, com sempre cafè i marxa, repleguem a la resta de la *Penya en el lloc acostumat aquesta vegada a Carcaixent, ens dirigim al Pla de Ccorrals, pedania pertanyent al municipi de Simat de la Valldigna, en la comarca de la Valldigna, avui anem a pujar al un xicotet cim del Buixcarro, que dóna nom a la serra que va de Pla de Corrals a Barx.
            Comencem com no pujant,  a la nostra esquerra veiem una pedrera de marbre conegut per "rosa València" o " rosa Buixcarro", segons unes dades que ens facilitá un company de la penya, aquesta pedrera esta en explotació des-de el temps dels romans, un vestigi existent aquesta en l'ermita de " Sant Feliu, d’*estil *romànic, construïda segons el model d’esglesia de la reconquesta, que es va difondre des-de l’Occitània a l’Aragó i com a curiositat el sostre esta sustentat per quatre columnes de marbre del Buixcarro o també anomenat rosa València. Estes columnes són els restes d’un temple roma que estava a les rodalies i com en aquella època tot material de construcció era reciclat, les aprofitaren *per fer el sostre. Segons la documentació existent a internet ocupa el lloc d’un antic temple roma, que després va ocupar una església visigoda i després mossàrab. Aquestos pilars , ens diuen que ja en temps molt allunyats, la pedrera del Buixcarrò ja era explotada per els romans.
           
 La pujada de bon caminar anem per l'antic camí de Pinet a Xativa, avui molt transitat per ciclistes i senderistes, serveix de zona de pas entre la Valldigna i la Vall de Albaida, anem xarrant de tot una mica, alguns membres sembla que els va millorant els seus assumptes, esperem que tot acabe bé; un senderista que no pot parar agafa la davantera, ja ho trobarem mes avant, seguim un bon ritme; al xicotet del grup, explorador en coves en projecte, li prometem que prompte anirem a visitar una cova ben bonica, però primer ho hem d'organitzar la ruta.
            El grup va estenent-se; gaudim del paisatge als nostres peus la pedrera allunyat veiem el Cavall Bernat i la serra de l'Agulles, davant el Mollo de Miramar, a la nostra esquerra el Penyalba, ens anem acostant a l'estret de Vinyavella, lloc on girem a la dreta i comencem la pujada cap a un coll on girarem una altra vegada a la dreta per a encaminar-nos cap al Pla de Panxa i acostar-nos al cim del *Buixcarro, Recuperem al "avançat", intentem contactar amb els ressagats i la trucada es talla, decidim esperar a veure que passa, un grup xicotet es dirigeix a veure l'avenc que aquesta protegit per una tanca metàl·lica i un altra de troncs, ens acostem a mirar amb molta cura, l'avenc és molt fondo, veiem els mascles encastats en la pedra, lloc on es fixen els caragols per als ancoratges, tornem a lloc de trobada i ha arribat una companya que s'ha brindat per a fer de grup de suport, decidim esmorzar mentre esperem, als 5 minuts escassos apareix el ressagat i a l'entrepà, ho agafem com sempre amb ganes, uns glops de vi, fruita, uns rollets d’anís i un poc de licor i a pujar, anem en grup fins aplegar a la bifurcació que ens portarà al Buixcarro, un company es quedarà a mitat camí i ens esperarà a la volta.
            Un corredor de cros baixa per on pujarem, de sobte crida a un company nostre i entaulen conversa "que fas per açi, senderisme, molts anys sense veure'ns, cert" coneix la zona, i li preguntem ¿hi ha alguna baixada cap a la pista de la Bastida? cap que jo sàpia, vinc des de la font de la Falaguera, ¡adéu, fins ara!, ¡és de Rafelguaraf i quan era xicotet el tènia en una escoleta!. Pugem a bon ritme en zig-zag, la pujada no és molt pesada i en un minuts arribem a un tronc de pi que ens serveix de marca, girem a la dreta, però en primer lloc mirem el paisatge al nostres peus, impressionant, és la zona de la Bastida, i de la serra de la Corsa, podem veure la pista que porta a Quatretonda, als nostres peus una senda que porta a la font de la Falaguera.
            
No aquesta marcada, però la buscarem i inventarem una ruta, seguim cap a la nostra meta, la baixada de terra solta, però sense problemes ens detenim admirar una obra de la naturalesa, dos pins abraçats, el primer més gran va caure sobre el altre mes xicotet, el va partir i segueixen abraçats però vius. seguim avant i comencem a pujar una altra vegada, ara la senda és de pedra solta, "després haurem de baixar-la i a mi no em fa cap gràcia" diu un company ¡pujar, lo que es diu pujar, puge qualsevol cosa, però baixar en costa mes" enfilem cap al cim, arribem a un mirador que ens permet veure els voltants, el dia aquesta clar, ¿el cim la tenim a uns metres pugem?, ¡el cim és molt estret!, ens quedem ací i veiem el paisatge!, una companya atrevida es dirigeix a una plataforma dalt d’un penya-segat ¡feu-me fotos! es marca uns passos de ball i en uns instants torna satisfeta de la seu mini aventura, tornem sobre els nostres passos, amb molta cura, afortunadament ningú dóna amb els seus ossos en terra, en baixar lentament ens permet fer fotos de plantes parasites i de pas donar una xicoteta lliçó sobre la simbiosi de les plantes, al xiquet de la penya.

            Anem comentant que la senda de Quatretondeta porta cua, altres senderistes despès de veure les fotos van a fer-la en breu, uns altres volen veure les fotos a un tamay mes gran, sense menysprear altres paratges naturals, per ací també en tenim dignes d'admirar. Arribem al pi tombat i girem a l'esquerra, baixem cap a l'estret de Vinayvella, anem a bon ritme, avui tenim menjar de germanor, calçots i embotit a la brasa, caminantes pocs, però a l'hora de menjar ¡moltíssims!, després diran, ¡que llàstima no haver anat a caminar, que senda més bona, que paisatge més bonic!, arrepleguem al company que ens aquesta esperant i cap avall, anem bé de temps, aquesta vegada agrupats, en poc temps arribem a la zona d'aparcament, on ens fem la foto de grup amb la col·laboració d'un ciclista. Ara anem cap a una casa de camp a dinar i gaudir dels companys i companyes que no han vingut, i de la família que ens espera. Fins a la pròxima.









No hay comentarios:

Publicar un comentario