domingo, 22 de noviembre de 2015

21/11/2015 Senda de les Dones - Font del Chorrico - Barranc de Castellet - Cova del Candil

Hui en som 13, el guia habitual descansa, a proposta de un membre de la Penya hui farem una senda per el Terme de Tous, al estar a prop de casa l’hora habitual d’eixida es fa mes tard, 4.30 cafè i marxa, arrepleguem a mes gent en el lloc habitual en Alberic i cap a Tous.
            Deixem el cotxes en el creuer de la “Senda de les Dones” i anem capa al poble vell de Tous; la senda es de pota, i feien us d’ella el habitants del poble de Tous per anar a comprar o canviar articles amb el pobles de la Ribera, això diu la tradició popular, de totes les maneres es el trajecte mes a ma que tenim els pobladors del poble, abans de que els traslladaren per construir el embassament, del poble sols queden les restes del castell, antiga presó i res mes, fa un anys quant el nivell de l’aigua era baix se deixava vorer el campanar, la portalada de l’església esta al poble nou, enclavat al mig del paratge de la Garrofera al terme d’Alzira.
            Comencem el mati bé divertit conversa entre dos companys “ l’altre dia després de treballar vaig anar a Navalon i abans que se fera de nit vaig omplir una cistella de rovellons”, li contesta un altre “això no pot, algun en faries, però una cistella, impossible”, “ si des-de el cotxe es podia vorer”, “ no meu crec”, el boletaire camina 5 passes i com si portarà en el nas un detector meneja una mata de romer i un rovello troba, ¿màgia, saber? Ens quedem bocabadats i sense cap discussió el company incrèdul fa un mutis i seguim avant.
            Hui ens acompanya un jove amb ganes de caminar, “mira atentament i podràs vorer alguna cabreta per els cingles”, anem avall i hui no tenim sort ela menys en este tros de la senda, baixem rapidet, de bon caminar i en zig zag baixem cap al poble, ¿ borem el campanar ? ¡ el nivell de l’aigua esta baix!, no veiem les restes de l’església, deu d’haver caigut, en un no res esta a la carretera que aplega al embassament, ara sols serveix per  caminants i aficionats a la peix-ca de riu.
            Un indicador ens senyala la ruta a la font del Chorrico, girem a la dreta i triscant com les cabres anem vorejant l’aigua i guanyem altura a poc a poc, fins trobar les canonades de test de l’antiga conducció que feia servir por portar aigua de la font del Chorrico al poble de Tous, sobre ser molt velles, en alguns trams estan ven conservades.
            En aplegar a la font ¡ a esmorzar !, fan eixida de les motxilles, els entrepans, el vi, la fruita, el bombons variats, les trufes de xocolate, el pastissets de moniato i pastes variades i com no el cafè i el timonet, ¡ sols falta un poc de cassalla per al timonet ! no tenim sort, gaudim del moment, l’aigua brollant de la font, formant una xicoteta cascada. En acabar una poca aventura, dalt de nosaltres dos vies ferrates una per a experts i ben equipats, es molt vertical, i l’altra per aficionats curta i fàcil de pujar, anem a la senzilla, i la pugem amb les precaucions naturals, en un replà foto de grup i a per la segon trepada, no te cap problema, una vegada dalt anem a l’esquerra a vorer l’altra ferrata que en despenja, els que tenen vertigen se queden arrere, algun valent es fa una foto com si pujarà en eixos moments, pleguem trastos i cap al barranc de Castellet, de bon caminar, terrasses de pedra i algun escaló, una companya per prescripció medica guarda silenci com una muda, li acompanya un company que xarra per els dos, ella per senyes i ell sense parar, xarra que te xarra anem fent camí.
            El guia diu que tindrem que deixar prompte el barranc i per una pujada curta però intensa anirem cap a la cova del Candil, i podrem fer-li una ulladeta, en la puada una companya es queda arrere i comença a cridar “ males amigues en deixeu ací darrere assoles, la pròxima tallada de cabells vos el deixe al cero! Un company la motiva “ i damunt voldran que no els cobres un gallet”, “ jo de tu es feia una ratlla al mig de color groc!, ¡ no es faré cap de ratlla que si no anirien a la moda!, anem pujant i la veritat curta però intensa, en aplegar dalt l’esperem ¡ estic desentrenada i damunt el tabac! ¡ deixa de fumar i milloraras!, anem amunt i ara per un repla anem cap a la cova, la senda esta marcada per alguna fita de pedres de tant en tant, no esta senyalitzada com PR, a nosaltres ens val, ara caminem seguint la corba de nivell, plana de i de bon xafar, ¡ procureu no xafar la rama, esta baix fofa i es molt falsa! anem passant la veu, la companya que va en retard continua amb la seua cançó ¡ males amigues, me haveu deixat darrere, i esta nit voldreu que vaja a sopar amb vosaltres!.
            De tant en tant un stop a la senda per esperar alguna companya i en aplegar al grup a caminar, mes que res per fotre i gastar una broma, el bromista del grup diu que “ la paradeta del fill de p.......” . La companya muda no pot evitar parlar un poquet en veu molt baixeta i no pot amagar el seu somriure, en una corba ens avancem  i perdem de vista al grupet, un paronet i quant passa un temps prudencial tornem arrere buscant-los, ¡ no passa res, havíem parat un moment!
            Seguim avant i fem una xicoteta baixada i a la dreta la cova del Candil, sols en entrem 5, frontal al cap i dins, una cavitat gran , no dona sensació de claustrofòbia, esta seca, veiem gorgs i anem espaiat per no xafar-los i trencar una obra mil·lenària, anem cap a dins mirant les pedres desgastades per l’aigua, alguna curioses, brillants i arrodonides, altres emblant animals mitològics, de tant en tant una rateta penada, fem el recorregut fins aplegar a una corba i vorer el sostre entapissat de ratetes, girem i tornem arrere, no volem molestar-les, una estalagmita que algú sense trellat a pintat de roig, unes fotos i a l’eixida. Tornem arrere, uns metres i estem a la pista forestal, tornem cap al cotxes per la Lloma de Cotillas, anem per la cresta a la dreta el embassament de tous, i el seus barranc, la senda de Millars, vella coneguda de la penya, i la pujada de la Cestera, mes val no recordar-la, a l’esquerra la Ribera, la serra de Corbera i els seus cims, el Monduver, i mes allunyats el benicadell i el Montcabrer, compten anècdotes de viatges, alguns d’ells a soles, altres en alumnes, alguns a llocs perillosos, però eixiren bé.

            Va aplegant Nadal i tenim que pensar en el dinar de la Penya, la gent s’inclina per el 19 de desembre, eixe dia farem una senda curta i a dinar, fent germanor, recuperant als membres que no venen per motius diversos, però no obliden als companys senderistes, que hem fet moltes rutes junts, que hem gaudit de l’amistat, del bon menjar, de les rialles, de les bromes, de les xarrades. ¿ La setmana vinent on anem? ¡ al Carrascar de la font Roja, a gaudir dels colors de la tardor!  

No hay comentarios:

Publicar un comentario