sábado, 23 de octubre de 2021

21/10/2021 Circular de la serra Aitana

 

Muntanya mítica de la Comunitat Valencia, es el cim mes alt de la província d’Alacant, ara una poca informació:

“La Serra d'Aitana s'estén sobre una superfície pròxima a les deu mil hectàrees, a només uns pocs quilòmetres de la costa de la Marina. Caracteritzada per un relleu extremadament accidentat, al paisatge de la serra predomina aclaparadorament el roquissar, sobretot en els nivells superiors del vessant septentrional. És precisament en aquest vessant on es troben les altures principals: a més del pic que dona nom a la serralada (Aitana, 1.558 m), són destacables la Penya Alta (1.556 m), la Penya Catxa (1.467 m), la Penya del Mulero (1.308 m) i l'Alt del Carrascar (1.208 m). L'Aitana és el cim més alt de la província d'Alacant.”


            Per aplegar al punt d’eixida cal anar per la A-7 direcció Alacant, en l’eixida 442 Cocentaina-Benilloba, anar per la CV-70 direcció Benidorm i en aplegar al poble de Benifato, en primer carrer a la dreta seguir les indicacions “Font de Partagat”, mes avant beurem les senyals “Senda Botanica Paset de la Rabosa”, en aplegar al paratge podem deixar el cotxe al pàrquing que hi ha a l’esquerra.

            Davant tenim l’àrea recreativa i la font de “Partagat”, anirem per la pista que hi ha a l’esquerra, estem a una de camps i la majoria abandonats, els arbres de tronc gruixut, anem cap a la dreta en el primer encreuament, el segon seguim a la dreta i anem cap amunt, la senda sinuosa i de pujada i alguna planura, anem sempre a la dreta, seguirem la senda entre carrasques, rosers silvestres o “roser cani”, a la dreta tenim la font “del nouer” i ara esta tallat l’acces.

            Apleguem a la font de “Forata”, esta a uns 1368 metres per dalt del nivell del mar, girem cap a l’esquerra, seguim pujant anem per l’ombra de la serra, sí girem la vista a la dreta podem beure les cúpules del radar de la EVA d’Aitana, la vegetació va canviant, apareixen els aurons, algunes de color vermell, altres ataronjats, altres de color verd, es una meravella, les freixes de flor també estan canviant de color, allunya veiem una pedra foradada, passem per baix de la roca, apleguem a un mur de pedra, davant “el paset de la Rabosa” hi ha que pujar amb cura, la senda de pedra solta i algun escalo que pujar, recomane deixar el bastons per un altre moment. Apleguem al paset, un poc estret, hi ha que fer una contorsió per a passar, a la dreta tenim un clevill transitable, la majoria va cap a l’esquerra per la senda de pedra solta, sols uns minuts per aplegar a una praderia, en eixe punt girarem a la dreta per enfilar la pujada cap al cim de la serra d’Aitana, la pujada suau, doncs de pedra solta i de vegades en punta, en un no res apleguem al cim, assenyalat per un munto de pedres, el verdader esta dins de la base militar.

            Gaudim del paisatge que ens envolta, al estar en el cim de la província d’Alacant, podem beure tota l’extensió de “la Serrella, El Puig-Campana, la serra de Bernia, Els Castellets, etc.”, allunyats veiem una colla de senderistes que va vorejant l’àrea militar i que van cap a la “Moleta d’Aitana”, projecte que comentem, desfem el camí i en aplegar a la praderia aprofitem per a dinar. Desprès de descansar seguim la senda cap a l’esta, una lleugera pujada i ara la senda es transforma un puja-baixa molt pedregós, a l’esquerra tenim uns penya-segats que ens deixen beure la pista de tornada, a la falda de la muntanya podem vorer multitud d’aurons canviant el color de l’estiu al de la tardor. Davant les serres de Bernia i el Puig-Campana. Xarrem de tot un poc, anem a bon ritme, entre bosquets de carrasques no molt altes, degut al fred de l’hivern, i matolls.

            Una baixada llarga ens porta al “Coll de Tagarina!, girarem a l’esquerra i enfilem la pista que ens portarà a la font “de Partagas”, augmentem el ritme de caminar, sols ens parem per fotos als aurons que hem vist des de dalt, i al freix de flor.

            Apleguem al pàrquing i donem per acabada la ruta de hui.

Distancia: 10.8 km.

Dificultat: Moderada-alta

Serra d'Aitana

















 

No hay comentarios:

Publicar un comentario