lunes, 20 de diciembre de 2021

11/12/2021 Centre d’interpretació del Borrell-Parpallo - Coll de la Rafela – Mirador Penya Negra – Cova Redona – Font del Garrofer

 

Als llocs de costum ens encaminem cap al poble de Barx, en passar la urbanització de la Drova entrem al terme de Gandia, a l’esquerra tenim el Centre d’interpretació de la cova del “Parpallo”.


“La Cueva del Parpalló (en valenciano, Cova del Parpalló) es uno de los yacimientos prehistóricos del Paleolítico Superior más importantes de Europa. Se encuentra situada dentro del Paraje Natural Municipal Parpalló-Borrell, un espacio de 560 hectáreas adscrito al Ayuntamiento del municipio de Gandia (Valencia, España), a pesar de que la localidad más cercana es Barx, a escasos 3 km de distancia. Este yacimiento está catalogado como Bien de Interés Cultural (BIC) y está incluido en la lista del Patrimonio Mundial de la UNESCO por su conjunto de arte rupestre.

Deixem el cotxe al pàrquing i ens posem en ruta, cap amunt per pista, al primer creuer girem a l’esquerra, tornarem per la pista de la dreta; seguim avant i al següent creuer anem al recte per beure la “font del Monduver”, la dita font esta en esta ruïnós, la porta que la protegeix esta despenjada, l’aigua ni comentar. Tornem cap arrere i en el creuer anem un altra vegada a l’esquerra anem a vorer uns cartells informatius de la vegetació i animals que vivien als voltants de la cova del “Parpallo” en la prehistòria.

Anem cap a munt, a un centenar de mestres a l’esquerra tenim la cova, en aquestos moments no es visitable, una tanca la protegeix, des de baix veiem una mena de grieta que sembla que es la cova, seguim avant pujant poc a poc, apleguem a un creuer, per la dreta es on baixarem a la “font del Garrofer”, ara tenim per davant una pujada escalonada fins aplegar al “Coll de la Rafela”.

Apleguem dalt i a la dreta hi ha un abric que ens permet esmorzar protegit del fort vent; com sempre gaudim dels entrepans, de la fruita i fins i tot d’una infusió; eixim del abric i anem cap a la dreta buscant la “Penya Negra”, caminem uns centenars de metre i apleguem a un mirador on podem gaudir de la costa des de Cullera al “Montgo”, el dia esta clar i les vistes una meravella, la penya la tenim dalt de nosaltres. Desfem el camí fins aplegar al creuer, enfilem la pujada per la senda que porta al “Monduver”, a la mitjania de la pujada ix a l’esquerra una senda desdibuixada. Volem anar cap a la “cova Redona”, hem llegit que per aplegar al objectiu tenim que anar camp a traves i guiant-nos de vegades per la intuïció, apleguem a la cova, millor dit una forat gran a la serra, la pedra es molt fràgil el que fa que siga perillós pujar dat de tot, fem fotos i arrere, per a la tornada hi ha que anar amb cura, la pedra i la terra solta dificulten la baixada, en aplegar al creuer girem a la dreta cap al coll on desfarem la senda fins aplegar a al creuer. Per davant ens espera una baixada llarga i en revoltes, apleguem a la font i hi ha dos surgències, en la primera l’aigua ix d’una coveta i de la segona brolla per les pedres.

 

La senda es fa estreta, seguim baixant, poc a poc la senda va girant cap a la dreta, al final trobem un poste del GR-236 on girem a la dreta, anem de pujada per una pista asfaltada, l’entorn es meravellós, entre pins on estan netejant les vores, una casa de camp a la dreta, esta habitada, a l’esquerra l’omnipresent “Monduver”, ens apropem el inici de la ruta, a l’esquerra la carretera que porta a Barx, escoltem parlar als ciclistes que van de pujada.

En aplegar veiem a un xicot que esta obrint el centre d’interpretació, li preguntem si podem visitar-lo i ens contesta que esta tancat, a l’altra serà. La ruta la podem diferenciar en dos parts, fins al coll es moderada, del coll a la cova difícil, cadascú que jutge la dificultat.

Distancia: 8,4 kilòmetres.

Dificultat: Mitja-Alta


No hay comentarios:

Publicar un comentario