lunes, 13 de junio de 2016

11/06/2016 Cami d'Ibola - Cerro gordo - Barranc de l'Horteta - Barranc de Roig - La Mosquera - Barranc d'Almanzor

Com sempre a les 7 cafè i marxa, hui en som 10, anem cap al poble de Ain.

     D’origen arab, el seu nom significa font, fou conquerida per Jaume I, a l’any 1239 i mantingue la seua població musulmana baix la jurisdicció del cadi d’Eslida, els musulmans van viure fins al segle XVI conservant les seus tradicions i formes de vida, fins a quant es van imposar la conversió al cristianisme baix pena de mort o expulsió. El moriscos d’Ain es van rebel·lar i buscaren refugi en la serra d’Espada, fins que la revolta fou sufocada. Al final foren expulsats.

            Hui anem a recórrer una senda, i el guia habitual fui sols es dedica a gaudir del paisatge i assessorar algun despistat. La ruta la comencem al “Cami d’Ibola” i com sempre cara amunt a buscar el “Cerro Gordo”, per a fer boca el primer kilòmetre te un desnivell del 20,68%, alguns membre de la penya recordem la pujada com una baixada que férem a l’hivern passat, i la veritat sense calfar es fa dura, el guia de hui ens porta a un ritme bé. En el viatge d’anada van aparèixer unes anècdotes dels malnoms d’alguns pobles “conde moniato, cagallo maur” i alguns altres, aquestos son els mes curiosos. Tornem a la senda, en aplegar dalt les vistes son espectaculars, davant la baixada des-de el coll de “La Mosquera”, anem a l’esquerra per una senda desdibuixada, ¿es esta o es mes avant? ¡tenim que anar cap aquella casa! El guia mana i avall poc a poc la senda es va marcant, deixem la cresta i entrem en barranc de “La Horteta” en aplegar a la casa senyalada no es una sinó varies cases fetes en pedra seca i estat ruïnós, ara anem por un bosc de sureres i de bon caminar, anem xarrant ¡ tinc ganes de que aplegue el dia i anar el pirineu!, ¡ jo també!, dels 10 caminants al menys 4 estem apuntats per anar al mes d’agost a fer la ruta de “Cavall de Vent” al parc natural de Cadi-Moixeró, anem vorejant el barranc i veiem un aqüeducte al fons del barranc, ¡ no es veu cap de conducció!, ¡igual arreplega l’aigua de alguna escorrentia quant plou!, esta prou intacte, seguim avant i de tant en tant tenim que esperar al “nou fotògraf” i al seu ajudant, com no es fixe es fotografiarà els peus, pareix un xiquet amb sabatilles noves.


            Deixem la senda i entre en la pista anem a la dreta que ens portarà al “barranc de Roig”, cap amunt com sempre, ¡Gaudiuuuuu, gaudiu! ¿esmorzem? ¡mes avant, es prompte! Encara no portem un centenar de metres ¡bon dia!, ¡buenos dies! ens contestes, han collit cireres i esta arreplegant els aparells, el lloc convida a parar, ¿que fem, no pareixen el amos?, ¿esperem a vorer que fan? ¡si! ens fem els distrets, ara anem avant ara arrere, ¡per fi se’n van! Anem cap al cirerers i ale a collir cireres, roges, madures, dolces, en mengem, no cal pujar dalt del arbre, les rames flexibles les baixem, i mengem a plaer, esmorzem i continuació els postres directe del arbre, ¡ara ja sabem, a la primavera a la Foradada per vorer el cirerers amb flor, i ací a menjar-ne
 A l’esquerra un altre camp perdut, son de color obscur, ¡picotes! Diu algu, avant, ¿recte o la dreta? A la dreta per una senda estreta que va vorejant un barranquet, la pendent mitja es del 18%, son dos kilòmetres de pujada, conforme guanyem altura e bosc de sureres es mes dens, el dia acompanya, el sol esta tapat per els núvols i no fa molta calor, anem amunt per la senda, com sempre eixen a relluir els fills, ¡ la meua esta preparant oposicions!, ¡el meu esta a Londres amb una beca preparant el doctorat concretament!, ¡el meu fill preparant el examen de pilot comercial!, ¡la meua a renovat el contracte per un any!, ¡la meua histèrica, esta d’exàmens!, un company va conèixer a becaria alemanya que li havien dit que España era semí desèrtica, i es va quedar bocabadada quant va vorer els boscos de sureres de l’interior de Castelló, el “Carrascar de la font Roja en Alcoi! Quantes mitges veritats compten d’aquest país.

            En aplegar al coll un parell de corredors ¡estamos despistado no sabemos por donde bajar!, ¿vuestro coche es gris y esta aparcado en el camino con fuerte pendiente?, ¡si!, ¡ bajais per ese senderó i en el cruce girarais a la izquierda, cuando llegueis al cerro ese que esta ahi enfrente, empezais a bajar y os llevarà al coche!, ¡gracias!, ¡adeu!, baixem cap a la casa de “La Mosquera!, un company es va trobar a dos senderistes, a uno li dient Carlos i a l’altre Juanjo, te un blog i la referencia es “Onedin”, gran coneixedor d’aquesta serra;  va comptar que fins als anys 60 quant les colles de talladors de suro acabaven la jornada el dissabte feien ball amb gran concurrència, i també ens va la gran rivalitat que havia entre les colles de Almedijar i d’Ahin, per vorer qui tallava mes suro; anècdotes que no en falten. En la costera estan algunes de les sureres mes grans de la finca una en concret te al menys 2 metres o mes de circuferencia hi han algunes mes que no apleguen a la seua grossària i tampoc tenen res a dir.
             Apleguem a la casa i la seua grandària impresiona, foto de família i un company expert diu que es pot entrar a la casa i pujar als pisos, foto de grup asòmats a les finestres. Ara anem cap avall per pista, les sureres ens envolten a dreta a esquerra. El guia ens diu que passem del modo passeig al modo senderiste, dit i fet allà anem, baixem per la pista que dona accés a la casa, a bon ritme, el camí es fàcil, en poc de temps apleguem a la carretera i a un centenar de metres girem a l’esquerra, baixem cap al barranc d’Almanzor, en entrar en ell ens envolta l’ombra de les sureres, pins i bosc de ribera, fem una ullada a la font i esta seca.
           Seguim avant i el guia no para, va bon ritme, ara de pujada, ¡aquesta senda la he fet al contrari i no recordava la pendent! diu un company, el rierol esta sec i de tant en tant podem vorer algo d’aigua estancada, el ritme bo, açò es pot servir per la ruta de l’estiu, el desnivell acumulat son al voltant de 1000 metres positius, la penya s’estira anem en xicotets grups, anem cara amunt en un moment eixim del barranc i seguim cap amunt en direcció als cotxes, brillen el cristalls ¡els tenim a hi davant, falta no res!, però la pujada es forta, donem les ultimes ullades al barranc d’Almanzor i al pic d’Espada que esta a les nostres espatles, es el punt geogràfic o geodèsic esta un quantes metre a l’esquerra. Ara a dinar a “Casa Paquita” al poble d’Eslida i després cap a la Ribera, per al no guia aquesta es cinquena senda per el parc natural de la serra d’Espada. Una meravella indescriptible, aquestes paraules son senzillament una pinzellada, hi ha que recórrer els paratges tan meravellosos que tenim a la nostra comunitat i moltes vegades son desconeguts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario