domingo, 23 de octubre de 2016

22/10/2016 Des del Corral de Rafel als Tislar, la Parra de Baix al barranc del Truig fins al Canal



            Hui en som 7, al estar el dia núvol hem canviat l’hora normal d’eixida, el cos esta agraït, com sempre cafè i marxa, ens reunim a la “Noria” de l’Alcudia per anar al “Corral de Rafel” punt d’eixida, hui anem a fer una circular per els termes de l’Alcudia, Tous, Guadassuar i Carlet, tots pobles de la “Ribera Alta”, la senda de hui ens serveix d’entrenament per fer la senda de l’Alcudia a Millars. A les 8 hores i 11 minuts fem l’eixida, el dia nuvolós, fa molta humitat, que anem a fer, anirem fins al punt d’on farem l’eixida curta cap a Millars, tinc el punt localitzat i així farem una ullada al lloc, després tornarem cap al canal Xùquer-Turia!, el guia natiu ens tornarà cap als cotxes!.
         
   L’eixida de-presa, volem vorer com es la ruta llarga, de bon caminar de moment, de nit amb un bon frontal pot passar, anem avant, he portat una botella de vi, espere que vos agrade!,de segur que estarà bo!, senda prou ampla per a caminar, com esta la xica?, pregunta un company, he fet skipe, i la he trobat molt bè, animada, adaptant-se al clima i als horaris dels anglesos, on esta la teua filla?, esta al país de Gales! a Cardiff!, sols estarà un any!, el fill d’uns amics a estat tres anys i al tornar ha trobat faena.Contesta un company. De tant en tant i prou allunyats els caçadors fan acta de presencia, ha sonat a prop!, esta lluny, no et preocupes, hey!, hoop!, alça la veu un company per avisar als caçadors. A la dreta i allunyat veiem “Matamon”, entre boirines veiem la mola de pedra punt de retorn, la senda pareix una serp, voltes i mes revoltes, a anem a l’esquerra de punt de referencia, mes tirs, hey, hoop, hey, seguim fent soroll, a que tiren?, jo no he vist volar cap de pardal, als conills?, podria ser!, a hi a la dreta hi ha un caçador, hey, hey, hoop, seguim fent soroll, una companya sempre darrere del guia, aci estic mes segura, diu; a poc a poc anem deixant el caçadors darrere, ens al·cansen els companys que s’han retrasat, a nosaltres ens ha caigut una pluja de plom!, a nosaltres res!, contesta un altre, anem avant el cim de Matamon ens serveix de referencia, anem a l’esquerra, ara hi ha camps de cultiu, caquis, mandarins, oliveres, algun camp cobert com si fora un hivernacle, que pot ser?, podia ser un camp de kiwis!, aci al mig de la muntanya?, esta introduint-se per la zona de Benimodo i esta prou adaptat, reg per goteix, mira a la dreta comptadors, hi ha xicotetes valls, una companya es canvia les sabates de muntanya per unes esportives, si camine per asfalt amb sabates de treking se me carreguen els bessons!, bona faena tens!.
            Parem un moment en l’anomenada font del pernil, esta indicada per un cartel a la vora d’un barranc, el vells dels pobles comptaven que l’aigua era tan forta que desfeia un pernil, jo no crec perquè en aquella època ningú tirava un pernil a l’aigua! en tot cas algun os de pernil!. Anem ara per asfalt i ara per camí de terra, la companya esta canviant-se de sabatilles ara i adés, esta un poquet farta. En un creuer un cartel ens compta les vies pecuàries que hi ha per els voltants, algunes es conserven com fa centenars d’anys, altres asfaltades, algunes d’a questos caminals en realitat son veredes y canyades per on el bestiar (ovelles i cabres) feien la transhumància ací tenim uns eixamples dels quatre termes que hui en creuat:
.-Guadassuar    Cañada Real de Castilla, Vereda de Sueca, de Pollet, de Guadasuar, de Catadu a Alberique o Camino de Xativa, de Chimot.
.-Carlet      Cañada Real de Castilla, Vereda de Alberique, Vereda de la Cruz Negra, Vereda del Estepar, Colada del Molino de Arriba y colada del Rio Seco.
.-L’Alcudia  Cañada Real de Castilla, Vereda de Catadau a Alberique, del Estepar, de Casa Manuelot / Camino de la Garrofera,y de Guadasuar
.- Tous Cañada Real de Castilla, de Castilla al abrevadero de Uchol, Cañada Real de los guarañones, Vereda de la laguna, de Alcira, de Pollet y de Guadasuar
       

     Eixe es el motiu de l’abundància de corrals que hi han per les muntanyes, senzillament abrics on el bestiar podia passar l’hivern.
            Esmorzem?, estem prop del lloc de reunió, allí buscarem algo!, en aplegar al creuer farem una ullada al lloc d’eixida i a esmorzar!

            Trobem un bon lloc a la vora de la carretera i al menjar, hui un luxe, vi!, cafè!, brandy! i dolç de coco!. Un company s’estira al mig del caminal amb tan mala pata i quant millor estava un cotxe el fa que s’aparte. Seguim avant per asfalt, anem al costat de la rambla “de la Parra”, hi ha moltes casetes per passar l’estiu, unes mes modestes i altres amb mes luxe, girem a la dreta per l’entrada a una finca que sembla abandonada, portem uns centenar de metres caminats i adéu a l’asfalt, fora sabatilles i torna al calçer de muntanya, anem seguint línia d’alta tensió, anem de-presa, un company es troba un cartell de color groc amb el símbol de perill “peligro alta tensión”, se’l penja a la motxilla i avant, en acabar-se el caminal, ara per on anem?, camp a través en eixa direcció a buscar el barranc del Truig!. Dit i fet a caminar a la bona de déu, seguint sendes de caçadors o per damunt dels matolls, un poc d’incomoditat no be mal de quant en quant, al final son uns 700 metres, tornem al camí de terra i anem cap a l’esquerra a buscar el barranc, estem al terme de Benimodo i l’esquerra les coves, son grans?, dos forats en la paret!, caminem un metres i entrem al barranc, de bon caminar i ben sortits de bancs de fusta, que no miren a cap de lloc, seran per a descansar, o serà la ruta del colesterol!, diu un company, la conversa es amena, el temps passa de-presa i en un no res eixim del barranc cap al canal, el natiu ens porta per caminals i un assegador que ens porta al costat del canal Xúquer-Turia, s’acaba el camí, que fem?, anem per la bora del canal!, diu un company, dit i fet, per allí anem, molt prompte fem l’eixida del camp i passem el barranc per el pont que hi ha al costat del canal, hi han peixos i grans!, es pot peix-car?, no sabem, si que es cert que no es pot nadar!, on va l’aigua?, es per abastir d’aigua a Valencia i la seua àrea metropolitana!, concretament va a les plantes potabilitzadores de Picassent i Manises!.


            Veiem el corral, estem al final de la senda, recordeu que tenim dinar de germanor!, poden vindre els fill?, clar que sí. Ens acomiadem fins a la propera setmana, on voleu anar?, a tots ens dona igual, tria el que vulgues, ja parlarem per quedar per a la ruta de Millars!, foto de grup i adéu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario