domingo, 6 de diciembre de 2015

05/12/2015 Circular de Navarres per la Cruz de la Ceja i Playamonte

            Hui som 6, com sempre cafè i marxa, hui anem a recórrer una senda per la Canal de navarrès, concretament farem l’eixida des-de el poble de Navarrès, fa fresca de mati i el dia amaneix clar i bo, segur que acabem llevam-nos roba, el començament asfalt, seguim les indicacions del GPS, fins a trobar el primer pal indicador de la ruta, de moment anem be i a bon ritme, anem cap a munt com sempre a bon ritme i xarrant per el colzes, “ la silenciosa” ha recuperat la veu, res d’importància, de pujada suau anem amunt per una senda de bon caminar, sinuosa i ben senyalitzada amb marques blanques i grogues, passem de senda a pista de terra, molts companys han aprofitat el pont de 4 dies per fer turisme o visitat a la família que esta treballant fora, ací estem com sempre els impenitents de les sendes.
            El capdavanter com sempre donant-li algun crit per fer al canvi de sentit, sembla que la senda de hui serà bona, el ritme rapit ja que la amplària de la pista es bona i en permet anar ample i xarrar.
            Els joves que no volen fer estudis superiors es deriven cap a la formació professional que té millor eixida que les carreres o llicenciatures, i hi ha molts casos que acaben fent alguna llicenciatura, caldria millorar la FP, abans quant algú no volia fer estudis superiors li dien que era un “burro”, hui les coses han canviat.

            Xarra que te xarra hem perdut la senda a l’esquerra que porta a la “Cruz de la Ceja”, comprovat el aparell veiem que ens porta al mateix lloca la dreta tenim el terme de Quesa i unes vistes perfectes de la presa d’Escalona, en aplegar al creuer girem a la dreta cap a la “Cruz de la Ceja”, un centenar de metres i desil·lusió , ni hi ha creu, un company comentava que després de pujar totes les creus de la contorna una mes ens feia il·lusió fer-li una foto, però res de res, es un punt geodèsic. Foto de rigor i a caminar.
            Va fent-se hora d’esmorzar, seguim avant buscant un lloc que al menys estiga al sol, recordem una senda que després de caminar un bon tros pararem en un pedregal i a un centenar de metres teníem bancs i taula,¡ que anem a fer, la paciència sempre te premi!. Apleguem a un lloc al sol, un banc llarg perfecte per parar a menjar un entrepà, uns glops de vi, fruita i dolç, acompanyat de timonet, gaudim de les viandes, i a caminar. El ritme fort, a una mitja de 4 km/h., passem per davant d’un garrofer de tronc vell, al menys te un diàmetre de 1 metre o mes, fan falta al menys dos persones per abraçar-lo. El paisatge molt bonic, camps d’oliveres, de garrofers, llàstima de no anar mes alts, podríem un trencadís de colors. Apleguem a una casa enderrocada i en crida l’atenció que ha caigut el sostre, però les parets i les entrades estan en perfecte estat, les entrades estan formades per uns arcs de mig punt, pareguts al arcs gòtics, fets de pedra seca i una poca argamassa.
            Com sempre els fills apareixen en la conversa, anhelen la independència dels pares, però tenen molt difícil aconseguir-la, la realitat es un altra, la vida que els espera serà dura, la premsa di un uns 50.000 joves han emigrat, per buscar un futur, si no els donem una oportunitat, ¿quantes ments privilegiades perdrem?.
            Veiem una llacuna a un costat del camí, natural i mig plena d’aigua, la terra deu de ser impermeable, ja que fa uns dies que no plou i la sequera esta per tots els llocs. Anem per asfalt els llauradors estan esporgant les oliveres, i de tant en tant el fum fa acte de presencia, passen els cotxes i saluden alçant la ma ¡adéu!, nosaltres contestem amb un moviment de cap.
            Anem per asfalt, tenim que girar a l’esquerra, el camí esta senyalitzat per dos cànters de llet damunt de caragol d’Arquímedes, fusell o caragol sense fi. Per la vorera de l’esquerra va la senda, fem un paronet, una companya s’ha deixat els bastons en un alt que hem fet, va a per ells rapida com una centella, els te molta estima, foto de grup i a baixar, la senda esta negra, no sabem que pot ser i descobrim el misteri hi ha uns redolins d’espart posats a assecar, “morques” son la substancia obscura que hi ha a la senda, es molt contaminant per als aqüífers, han fet oli cassola, també veiem unes moles de pedra.

            Uns cartells ens indiquen “bajada pronunciada” anem amb precaució, es curta però esgarrifosa, en aplegar baix un camí de terra ens espera a l’esquerra, un xalet a l’esquerra que pareix una mansió, te tres altures i molt ample, anem cap a “Playamonte” una zona plena de segones residencies, i un llac on en estiu fa uns anys es podia prendre el bany, ara esta prohibit nadar, les aigües estan estancades i no circulen, el lloc no es ta mal. Un indicador del GR, ens fa girar a la dreta ja estem a prop del poble, passem per una xopera i ens guia una sèquia de rec. Seguim a bon ritme, el final es d’asfalt, busquem els cotxes. ¿ On anem la pròxima senda? ¡ A Famorca !, ¡ pujarem la Mallada del Llop i baixarem per la Canal!. Ens acomiadem i a casa.







No hay comentarios:

Publicar un comentario