jueves, 12 de enero de 2017

07/01/2017 Barranc de Les Voltes - Coll de la Rafela

            Senda “si lo se, no vengo!”, hui en som 14, anem cap a “Marxuquera” per fer la senda del barranc de “Les voltes” fins al “Coll de la Rafela”, eixim amb un poc de retard, en la recta de Simat ens reagrupem, pugem el port de Barx, enseguida topem amb els ciclistes matiners, la pujada lenta i amb precaució, passem Barx, La Drova i no trobem l’entrada al caminal que ens portaria al inici de la senda, al final un entrador ens serveix per deixar el cotxes, “podíeu aparcar fora de la tanca pues a la 1,30 la tanquem i no vos agradaria que el cotxes es quedaren dins”, “gracies!”, li contestem, dit i fet aparquem fora en un caminal; “esperem a un amic meu que no troba l’entrada!”, al cap d’uns minuts apareix l’amic, per mes senyes andalús, “on aneu?, en pregunta l’amo del camp “cap al coll de la Rafela, busquem el barranc de Les Voltes!”, “este es el barranc de Beniopa?”, “lo millor serà que aneu a buscar el barranc que esta a l’altra banda de la pedrera”, “gracies!”.


Entrem en el camp de mandarins a la dreta i kakis a l’esquerra, tango o furrel?, si te pinyol furrel sino tango!, val la pena pagar uns royaltis tan alts, li pregunta un company, de moment son rentables!, fa un temps a un llaurador de la zona de Pedralba li feren arrancar un camp de nardocot i damunt pagar una multa molt elevada, el llaurador havia fet el camp poc a poc, empeltant els arbres un any darrere de l’altre. Estan en pleit uns diuen que la seua es la varietat mare i els altres que es de laboratori.
Seguint el caminal anem cap a la pedrera, , anem cap a la dreta buscant el enllaç amb el waypoint del barranc de “Les Voltes”, procurant seguir la corba de nivell anem rodant el turó, poc a poc, pujant, baixant, anem apropam-nos al punt concret, després de patir algun esvaró, apleguem a una senda que va en paral·lel al barranc de “Les voltes”, anem cap a l’esquerra buscant un baixador i al final el trobem, un poc arriscat però amb precaució es pot baixar, poc a poc arriben i baixen els companys i les companyes, baix dos replega-dors esperen als que baixen, “gracies!”, es la paraula mes repetida. De tant en tant podem escoltar el “gracejo andalús” comptant xistes.
Dins del barranc cap amunt, “esmorzem?, mes avant hi ha un lloc on pararem!”, el barranc de bon caminar, de tant en tant ens reagrupem, anem pujant i triscant per les pedres, “molt bonic!, una meravella!, este no el férem els tres fa un temps, si!, fa un any mes o menys!”, entre parets verticals anem, alguna ullada de sol, no es lloc per gaudir de l’entrepa, al final apleguem al creuer, ple de sol, el barranc forma part del GR-236 o ruta dels Monestirs.
A la dreta es puja cap al “Coll de la Rafela”, a l’esquerra cap Centre d’informació de la Cova del Parpallo. Esmorzem de bona gana com sempre, allò pareix un mercat de menjar, hi ha de tot, olives, cebes en vinagre, papes, cacau, fruits secs, xocolate, bombons, pastes varies. Apleguen el Reza-gats, una companya esta un poc perjudicada, el cigarret?, li diuen, si!, vull deixar-o, no puc mes!, pren un estimulant a base de vitamines i cafeïna, al menys t’aliviarà.  Pots anar cap a l’esquerra i esperar-nos en el centre, val.
Seguim avant cap al “Coll de la Rafela”, al principi escalons, de pedra , d’obra i algun que altre de fusta, anem a bon ritme, tenim un lloc on descansar i fer un glop d’aiga, la font del Garrofer, l’aigua brolla amb abundància, girem la vista arrere i gaudim de la “Safor”, hem pujat per eixe barranc!, bon desnivell!, a simple vista podem vorer la ruta, d’a hi en avant passem a pista, de caminar mes còmode, anem agrupats, Noa la gosseta de 3 mesos, la nova adquisició de la Penya, esta cansada i vol braç, de tant en tant camina; anem amunt i en aplegar al creuer, anem a la Penya Negra?, lo que decidim!, anem a vorer el banc i arrere, baixarem per el Centre, on arreplegarem a la companya, en aplegar al banc, una demostració de com es poden fer fotos a una practicant de “pilates”, el paisatge una meravella, a dreta a esquerra d’immensitat de la mar impressiona,hi ha tot tipus de comentari, meravellós!, bonic!, val la pena puja! gaudim de les vistes, un descans i avall.
Per variar el recorregut anem cap a l’esquerra en el sentit de pujar o la dreta en el sentit de baixar, anem bé per senda de bon caminar, un riu de gent puja per gaudir de les vistes, alguns esmozar en ma, altres passejant, en fi un riu de gent.
De baixada xarrem de tot un poc, “la meua filla esta cansada d’estudiar, ara esta d’exàmens, i encara es jove”, “la teu dona bé de salut,?, molt bé!, i la filla,? treballant, se’n va de vacances a Italia!”, i el xicon?;en ello estamos! tot es donar-li llargues i esta cansat, te ganes de fer les practiques i acabar d’una vegada”.
On esta la cova del Parpallo?, no estarà molt lluny”, a la dreta veiem una tanca de fil en pua i una porta, el cartell ens indica l’horari de visites guiades, hem fet tard; seguim caminant cap als cotxes, les companyes aprofiten un paronet per fer-se fotos de grup, ens hem passat el Centre!, creia que estaria a la senda!, en reagrupem i telèfon en ma a cridar als companys, torneu arrere per el mateix camí, en veiem on hem esmorzat!, d’acord contesten, anem cap avall, en un creuer, girem a l’esquerra, el poste indicador esta tombat, anem en fila, el soroll dels cotxes a la dreta, estem a prop de la carretera, estem tots?, no jo soc el capdavanter!, jo torne arrere a buscar els que falten!, als 5 minuts a força de crits ens ajuntem en els ressagats, no havíem vist el desvio!, en un no res estem al creuer, ara barranc avall, que bonic!, una meravella, diuen els companys i companyes, lamente que la senda no haja eixit com jo volia!!,a l’altra serà!, diuen, on anem la setmana vinent!, no tardaran en fer el kilòmetre vertical de Monduver!, podíem fer-lo?, es dur!, jo he fet un retallat i va ser molt dur!,, ja mira algo!.
Tornem per barranc i apleguem al punt on teníem que iniciar la senda, el barranc “de les voltes”, anem per asfalt i en aplegar al creuer, per ací anem a la carretera i en la redona girem a la dreta fins aplegar al cotxes, hi ha una alternativa, seguim el caminal i anem a buscar el barranc de Beniopa i per a hi al cotxes!, el mes cansat van a buscar la carretera i la resta a buscar el barranc, caminem apresa, en 10 minuts apleguem al barranc i per una senda de btt estem al costes del camp de kakis i d’a hi al cotxes, un amo del camp ens obri la porta i ens comenta, hi ha molts senderistes que passen per aci per anar al Monduver! , aquest mati en han aconsellat que deixarem el cotxes fora, perquè a la 1 o 1.30 es tanca la porta, gracies!.

Arrepleguem als companys en la redona de l’entrada de “Sanchis” i a casa.












No hay comentarios:

Publicar un comentario