domingo, 14 de noviembre de 2021

11/11/2021 Circular per l'historia de Xàtiva

 

            Als llocs de costum ens reunim per fer una ruta per el poble de Xàtiva a la comarca de la Costera.

            El punt d’eixida esta en les rodalies de la font del 25 dolls, per davant tenim un dia llarg; es una senda en forma de tobogan, un puja-baixa continuo; eixim per el costat del antic llavador i en direcció al carrer que tenim al front, com no de pujada carrer gira poc a poc a la dreta i a la mitjania una tanca de ferro ens permet anar cap a l’antic mur de la ciutat, pugem en zig-zag i passem per un trencall del mur girem cap a l’esquerra i por l’ombra del mur anem cap al primer objectiu, l’ermita de “Sant Josep”, on esta l’antiga porta d’entrada a la Xàtiva musulmana, segons ens comptaren Jaume I va entrar per la dita porta dalt del seu cavall.

            Un cruzeiro davant de l’ermita i unes vistes de la ciutat fa que ens parem uns moments per gaudir de les vistes; seguim avant i uns centenars de metres tenim un altre objecte històric l’ermita de “Sant Feliu”, romànic de con questa edificada amb les restes d’una casa musulmana que hi ha a un metres, sis columnes recuperades d’una casa romana sostenen la teulada que protegeix la porta d’accés, la procedència de les columnes cadascuna d’un estil es la pedrera de marbre rosa del “Buixcarrò”. Fem un ullada i seguim avant, una lleugera pujada ens porta al “Pou de neu” que hi ha al peu del castell; aquesta obra ens parla del canvi climàtic que a ocorregut al llarg del segles. Caminem cap a la cova anomenada dels “Coloms”, uns escalons ens porten al abric fem una ullada, i seguim ara una lleugera baixada ens porta cap a l’antiga porta de ponent; unes marques a la pedra que semblen l’empremta del mestre picapedrer.

Tot el que baixem desprès pujarem, no hi ha sendes planes, anem vorejant la serra que alberga el castell de Xàtiva, girem poc a poc cap a l’esquerra, passem per el costat de les restes del terratrèmol que va assolar el castell de Vallada i en aquest punt uns pedres gegants donen fe del fenomen. Apleguem a un indicador que ens assenyala una mina que feren en els avantpassats buscant aigua. Anem de pujada per una senda de pota, a trossos deteriorada i altres en bon estat, una indicació en el track diu que podia ser una calçada romana, ha hi deixem el comentari.

            En un no res travessem el “Portet”, i per una senda que va a la dreta i molt plana ens allunyem del poble, en un moment donat baixem per una senda de bon caminar, en aplegar a un camp de mandarins girem a l’esquerra, toquem lleugerament el barranc de “Capanda”, hem tocat fondo i un altra vegada cap amunt, en acabar la pujada entrem en asfalt, caminem entre xalets per estiuar o viure tor l’any, estem al paratge de “Bixquert”, en un no res girem a la dreta entre camps de cultiu; magraners i mandarins poblen la terra cultivada, cap al final girem a l’esquerra, una cadena ens indica que entrem en un propietat privada, la passem per el costat i a uns centenars tenim la casona de “La Quintana”, anem per la dreta de la casa i entren en un espès bosc de ribera, passem per un pont de fusta i a uns metres a la dreta un altre pont ens permet creuar el rierol, a la dreta tenim la font de la finca que brolla amb força.

            Eixim de la finca i anem de baixada, anem per senda ampla i de bon caminar alguna pujada, passem per el costat de la casa de “Cuadrado”, esta enderrocada, apleguem a la N-340, caminem un centenar de metre i girem a l’esquerra per un caminal de terra, a l’esquerra hi ha un restaurant, no parem a prendre un cafè, anem de pujada, son un 800 metres un poc durs, mes que res per la intensitat del ritme, hem deixat arrere un cartel indicador que assenyala “Paratge de la Cova Negra”, coronem el cim, esperem que siga l’ultima pujada, baix tenim el riu “Albaida”, davant la ferrata de “L’Aventador”, la baixada es esvarosa, en un no res estem al costat del riu, anem cap a l’esquerra, anem per un camí protegit per una tanca de fusta, a la dreta tenim la “Casa de la Llum” i un centre d’interpretació. Mes avant tenim la “Cova Negra”:

“El Paraje Natural Municipal la Cova Negra se sitúa en el término municipal de Játiva, Provincia de Valencia (España). En la Cova Negra se encuentra el yacimiento del Paleolítico Medio en el cual han aparecido restos de Homo neandertalensis.

La cueva ha sido excavada por un equipo de arqueólogos de la Universidad de Valencia dirigido por Valentín Villaverde, catedrático de dicha Universidad desde 1984. De los descubrimientos relevantes de este equipo destacan restos fósiles de neandertales, lo que convierte a que este yacimiento del Paleolítico Medio en un enclave arqueológico clave para explicar el mundo del Neandertal.

Todos estos hallazgos componen un material muy interesante, perteneciente a la fase de Homo neandertalensis el Pleistoceno Superior. Se da la circunstancia de que son restos fósiles correspondientes a individuos infantiles. El hecho de que restos tan delicados como un fémur o un radio se hayan encontrado enteros, en perfecto estado, hace pensar a sus investigadores que se han realizado enterramientos, teoría que se ha visto reforzada con marcas de cortes en restos óseos, que podrían deberse al canibalismo o a rituales; además esta idea se ve reforzada por paralelismos con otros yacimientos de esta misma etapa. También se han encontrado instrumentos líticos, concretamente de la Cultura llamada Musteriense, propia de los Homo neandertalensis, como por ejemplo los útiles de sílex que vemos en la imagen.

            Seguim la ribera del riu, apleguem a un creuer i a l’esquerra tenim la font de “Cuadrado”, brolla en gana, creuem la carretera i tornem a xafar terra, apareixen el primer “Ulls de la Prinçesa”, son uns respiralls per a alleujar la pressió dins de les tuberies que abastien d’aigua a la ciutat de Xàtiva.

 

            Seguim el riu i en un no res apleguem a les anomenades “Acadetes d’Alboi”, aqüeducte que portava l’aigua a la ciutat, salva un desnivell fort, una ultima pujada i entrem en una zona plana, ara sols ens queda aplegar al final de la senda, abans beurem una altra conducció d’aigua un aqüeducte, entrem en asfalt i que no deixarem fins aplegar al punt d’eixida, a la dreta tenim l’ermita del “Puig i un poc a l’esquerra la Santa Ana”, estem envoltats per camps de tarongers, caquiers i altres cultius. En un no res estem a la ciutat.

 

Dificultat: Moderada

Distancia: 17.150 metres

Circular per Xàtiva




















 

No hay comentarios:

Publicar un comentario