domingo, 5 de febrero de 2017

04/02/2017 El Monduver desde la font Nova (Les Foies)

            Com sempre cafè i marxa, hui en som 8, 6 de la Ribera i 2 de La Costera, lo promès es deute, anem cap a la font Nova al terme de Simat de la Valldigna, ens ajuntem a la font del Cirer, la font brolla com sempre, s’ha recuperat de la sequera; estem a un paratge incomparable, un balco privilegiat de la Valldigna, mentre esperem als companys, hi que dir que hem aplegat uns minuts abans de l’hora acordada. En aplegar la resta dels companys anem cap a la font Nova.
            El paratge de la font esta ple de postes senyalitzadors i que poden confondre algun senderista despistat, les salutacions corresponents, ja que hui bé una companya que ja fe temps que no venia, altres han excusat les seua presencia per el vent, no bufa molt fort i no molesta, anem cap a l’esquerra i la primera sorpresa del dia, unes orelleres per protegir-se del fred, “posat les orelleres!, mira que bé li paren!, i anirà calentet!”; anem avant. 


Sabatilles noves!, si!”, “son para la carrera de l’estiu?”,si!, estic gastant-les para que no en molesten en la carrera!”,  una pujadeta i girem a la dreta , passem de pista a senda, passem per davant de la font del Gos, i pugem poc a poc.
            Els gossos a munt i avall, fent carrera, anem a bon ritme, el temps passa volant, “hui en suspès el viatge a Valdelinares per el vent, segurament les pistes d’esquí estiguen tancades, a la part de dalt s’esperaven vent mol fort, i ací no en fa tant!”,” jo sols he suspès una senda per vent fort i va ser a la serra de Bernia, sols baixarem del cotxes i a casa, no volíem jugar-nos la pell, com sempre diguem la muntanya estarà a hi!”, comenten uns companys.
            Les vistes com sempre impressionen, davant com si poguérem tocar-lo el Montgo, la mar tranquil·la com un espill, el ponent la deixa plana, podem vorer el litoral desde Gandia fins a Denia, a la dreta el omnipresent Monduver, meta final de la senda de hui, la muntanya es molt concorreguda per senderistes i corredors, conforme anem pujant veiem unes banderoles menudes, “estan senyalitzant una carrera?”, “per aquestes dades no es el kilòmetre vertical del Monduver?”, “sí!”. Anem avant per senda de bon caminar a les nostres espatles el mar, les marjals de Xeraco i Xeresa, d’esquerra cap a la dreta les platges de Tavernes de la Valldigna, Xeraco, la platja de l’Ahuir i de Gandia, així fins a Denia, “una bellesa!”, diu un company.
            
Seguim la senda per les banderoles, “la muntanya ens tapa del ponent, esmorzem?”, “aquest en un bon lloc, no fa gens de vent!”, dit i fet a esmorzar, entre mos i mos deixem passar als senderistes que estan entrenant-se per fer el kilòmetre vertical, un grup de senderistes amb gossos també passa, “bon profit!”, diuen, “gracies!”, hui tenim fins i tot cafè calent, una meravella de dia. “En el parcs del Pirineu hi ha que portar als gossos lligats, i en la part de França no el deixen entrar ni lligats!”, “perquè?”, “les lleis estan fetes així!”. Anem avant, cap amunt; “ja tenia ganes de fer una eixida, entre exàmens i altres cosses estic desentrenada!”, diu una companya; “com quedares en l’examen?” ,li preguntem a la companya “tinc una bona nota però encara no tinc res clar, desprès hi ha que comptar amb els merits, quant sàpiga alguna cosa ja vos diré!”. Uns ciclistes baixen desde la pista del Monduver, amb les btt’s, “amor podríem baixar aquesta costera amb les bicis?”, pregunta una companya, “si!”, diu el company, “amb precaució, i en algun escalo com eixe que tindríem que fer peu a terra, esta prou bé!”,es nota que ara ja tens bici elèctrica, no te deixa darrere com abans!”, li diuen al company, “fins que li la portat el rei Baltassar l’electrica a ell, el fet patir un poc, el deixava darrere amb freqüència i en les costeres ell les pujava amb la llegua fora i jo sense esforçar-me molt!, diu la companya.
            En aplegar a la pista agafem la senda vella que puja entre matolls i carrasques, el indicador diu 50’, deu d’estar mal el indicador, al cim no hi ha 50 minuts, comentem, les antenes esta a la vista i pugem a bon ritme, una companya va caure un bac amb la btt i es fer una moradura a la cuixa, “res d’importancia”, diu. En aplegar a al punt de retorn, “pugem dalt?”,” no que fa massa vent!”, en aguaitem a una mena de balco i veiem neu a les muntanyes allunyades, “El Montcabrer en te poca!, i el de l’esquerra es Aitana?”, “si! me comentarem que en alguns punts aplega la neu a una altura de 1,50!”, diu un company; “la setmana passada no vaig poder anar pues la meu filla va vindre a casa i ens gitarem molt tard!”, diu un company, “tens el track?”, li pregunten al guia, “esta en wikiloc!”, respon, “ja pots vorer que no hi ha molta neu!”, “igual vaig perquè la ruta en va agradar molt1”, “hi ha un altra mes llarga i també molt bonica que puja al Montcabrer i baixa per la “Cava Gran!”, “la curta son 14.5 kilòmetres i la llarga 17.5!”, “si anem portarem un entrepà per a dinar i cap problema!”, diu la companya, foto de grup amb la mar al fons i avall, per la senda vella, corredors amunt i avall, estan entrenant, nosaltres anem a buscar el corral de l’Obreret, ara tenim la mar davant, “gaudiuuuuu!”, diu una companya.
            Parlem de feina, “de vegades posant un poc de bona voluntat es poden solucionar molts problemes!”, diu un company, “això passa en l’administració i en les empreses privades, que no te capia cap de dubte!”, respon un altre, la baixada amb cura, pues anem triscant com les cabres, de tant en tant una ullada arrere per vorer la bellesa de la muntanya, el mar esta tranquil, “molt bonic!”, diu un company. Parlem de coses mes personals, mes intimes, però com sempre “les coses que se parlen en la Penya es queden dins de la Penya!”. Com va la ruta!”, li preguntem a la companya, “millor del que esperava, i sobretot contenta d’eixir una altra volta a caminar!”.
            “Bona idea de fer una calçotada!”, diuen, “ara hi ha que organitzar d’una altra manera, l’any passat torrarem uns 400 calçots i no gaudirem de la companya de tots!”, “fem una cosa, 2 calçots per persona i desprès un arròs, uns fideus negres o una torrada de xulles, i embotit!”, perfecte!”, així podrem xarra tots a la gana”!, diu un company, “jo tinc un caldero per a quaranta persones!”, diu un altre, “la primera setmana de març?”, si!”.

          
  “Les rutes que féreu a Alcala de la Selva molt xules!”, diu una companya, “al mes de maig les vaig a repetir!”, “encara que repetim les sendes no seran iguals, en la tardor blanques i la primavera verdes!” diu el guia d’aquell dia, “podem organitzar-nos per anar?”, “val!”, “podem llogar la casa del costat?”, “supose que estarà lliure!”, així quedem, seguim avant i apleguem a la pista forestal i anem cap a l’esquerra, de bon caminar, anem de presa, “com anem bé de temps podem beure una cervesa?”, “val!”, “fa tres setmanes descobríem el lloc ideal per gaudir d’una bona cervesa i alguna coseta de picar!”. Un grupet es retarda, “algun lesionat?”, “no passa res!” Passem per davant de la font del Medallar i anem apropam-nos al final de ruta, a la dreta el barranc de la Serra i el Mirador dels Esmoladors, les marjals plenes d’aigua. “Has vist el dit?”, “si, es molt curiós!”, “quina meravella de la natura, m’agraden molt els barrancs!”, diu una companya, la gosseta esta cansada i la porten al braç, “va agafant força!”, “si, en uns mesos ja no es cansarà tant, es un cadell d’uns tres mesos!”. En un no res estem al cotxes i anem cap al poble de Barx a gaudir de unes merescudes cerveses. Al company que volia xafar-nos la senda del Montcabrer amb neu li dediquem “morro, braves i cerveses a cànters!”.











No hay comentarios:

Publicar un comentario