martes, 4 de junio de 2019

18/05/2019 Clot de la Fon - Senda - Castell de La Reina Mora o de Marinyen - Senda de l'Esquellot - Senda de la Cadira



            Hui en som 8, com sempre cafè i marxa, tornem a La Valldigna a recórrer la ruta pendent que deixarem el passat 4 de maig. El punt d’eixida mirant a la muntanya anem a la dreta, seguint unes taques de color rosat, anem per una senda ben marcada que no en deixa dubtes. “Anem a pujar per la senda del Castell, a petició d’un company”, diu el guia contestant al preguntat general. “Com va anar al ruta per l’Enova?”, pregunta una companya, “el inici esta al costat del poliesportiu, passant per el costat de l’urbanitzaciò, creuarem la carretera seguint les marques del PR-CV fins aplegar a la creu, després anàrem crestejant la muntanya sense perdre de vista les blanqui-groges, al final de la creta baixarem al pla, seguirem les indicacions dels postes, veiérem les rodades de les carretes romanes, desprès pujarem a la cova dels Frares, tornarem arrere fins aplegar a la pedrera romana, on veiérem blocs de marbre a mitjan extracció, desprès vorejarem la muntanya fins aplegar a la casa de Cornelius, i que esta tapada fins a temps millor i de ha hi al poble!”, contesta un company.



            Anem avant per la senda de l’ombria, anem xarrant de tot un poc, en ha fallat un company, no ha donat senyals de vida, l’hem esperat els 5 minuts de rigor, i fem marxa.
En eixir de la senda de terra toquem asfalt, algun company no ha vingut perquè des de ahir es celebra la “Biosfira” en Alzira i estan ocupats. “el dissabte passat vaig anar a Valencia a recórrer el que es coneix la Valencia Modernista, una meravella i que poc coneguem Valencia, teníem un guia de trellat, una enciclopèdia amb cames, vaig gaudir moltíssim, anàrem per el carrer La Pau, Cirilo Amoros, les casses on vivia la burgesia valenciana!”, comenta una companya; “envia’m per watshap el teu meu mail i t’enviaré l’explicació de la ruta!”, li diu a un company, xarra que te xarra i apleguem a la carretera que puja cap al castell. Una companya aprofita el paronet, “vaig a llevar-me el camals del pantalons, pues tinc calor”, comenta, al moment ”estan unflam-me els mosquits”, comenta i torna a posar-se el camals, “enguany esta valents, els mosquits, la mosca negra!”, comentem.


Anem a l’esquerra, anem un poc perduts, “es per açi?”, ens preguntem, “yo voy delante a ver donde lleva el camino!”, diu un company. “No hay salida!”, diu, “tornem arrere a vorer on esta la pujada!”, diu un altre; en això dos caminants en diuen, “no es per ací, teniu que tornar arrere i on esta l’indicador teniu que pujar amunt!”. Tornem arrere i a l’esquerra veiem l’indicador en terra “al castell”, pugem cap amunt, la senda en zig-zag, dos companys es despisten en una corba i pugem camp a través, “mes avant s’ajunta en la senda!”, els diguem, davant tenim la porta del castell, “ha hi tenim la porta d’entrada, i no cau!”, diu un company, “el secret esta en la pedra clau!”, (Pedra tallada que s'usa en la construcció de, i que tanca un arc), .comenta un altre, aprofitem el lloc per fer foto de grup; anem pujant cap al castell, un company ha pujat a un punt alt i demana una foto.

A la dreta tenim un mur mes exterior de defensa i a l’esquerra en tenim un altre!”, comenta un comenta un company.


Girem a l’esquerra i entren al castell, per les defenses exteriors, una lleugera pujada i entrem, a l’esquerra les ruïnes “gòtic?”, pregunta un company assenyalant unes arcades, “sí, es gòtic i de moro res!”, comenta un company expert en la materia.
 
            Deixem el Castell i enfilem la pujada cap al “Pla dels cucons”, en grupets anem cap amunt, “esmorzarem a la zona de l’antena!”, diu un company, “a la setmana vinent les eleccions, en aquestes es vota a la persona i a la gestió!”, comenta un company, “al meu poble ha segut bona encara que sempre hi ha gent descontenta mes per política que per reconeixer una bona gestiò!”, comenta un altre.

            Mirant arrere, veiem el castell de “La Reina Mora”, “la Valldigna” i al fons “L’Alt de Les Creues!”, anem avant gaudint de la natura, la senda de bon caminar, estem al ple del sol i va fent calor, aplegant a les antenes tres caminants carregats de material de espeleologia, “bon dia!”, saludem, “bon dia!” contesten“per acì hi ha alguna cova?”, els preguntem, “sí, mes avant hi ha una que per entrar te una caiguda de 15 metres!”, contesten, “val, anem avant!”, ens diuen, “companya, apunta per dir-liu al teu marit!”, comenta un company sabent de les aficions, “de segur que ja la coneix, pues per mals voltants les coneix casi totes o casi totes!”, contesta. Eixim al creuer, deixant l’antena a l’esquerra, “aqui almorzamos la ultima vez!. Os parece bien el sitio?”, coment el company, “val!”, contestem.


            Gaudim de l’esmorzar com sempre i de bona gana, desprès de la fruita apareix, “jo he portat torrons de gat casolans!”, diu una companya, “jo el cafè i licor per acompanyar-lo!”, diu un company, “jo tinc rollets d’anis!”, diu un altre, “jo tinc panfigol de l’Alcudia!”, diu un altra, menys el panfigol desapareixen tots el productes. En això apareixen uns ciclistes, “per on queda el bar?”, ens pregunten, “el haveu deixat darrere!”, els contestem a la broma, “anem avant!”, ens diuen, “adeu!”. Dos senderistes venen per la dreta, “hola, bon dia!”, diuen, “bon dia!”, contestem, “d’on veniu?”, el preguntem, “venim per la senda de les Pells!”, contesten, “nosaltres anem cap al mirador de l’esquellot!”, contestem, “adeu!”,

            “Anem avant?”, diu el guia, “ara anirem cap a la dreta i desprès girarem a l’esquerra fins aplegar al mirador dels Esmoladors!”, comenta el guia. Anem xarrant, “jo he pujat fins acì per les Foies, amb la bici!”, diu un company, “dura la pujada!”, li diu un altre, “prou dura!”, contesta el company; anem cap al “Mirador dels Esmoladors”, en un no res estem ha hi, les vistes impressionants, “El Montgo” fons, a la dreta el “Monduver” i el “Circ de la Safor”, fem una breu ullada i anem avant el próxim punt “El Pla de les Palmeres”, foto de grup, “per ha hi baix va la senda que gastarem per aplegar a la font del Xopet, baixa als camps i va cap amunt per darrer del d’aquell mollo!”,comenta el guia “seguim cap al mirador de l’esquellot?”, pregunta el guia, “esta molt lluny?”, pregunten. “entre anada i tornada uns 800 metres!”, contesta el guia, “au, anem!”, diuen els companys i companyes.


            Abans d’aplegar a la zona de “l’Esquellot, un altre mirador ens deixa bocabadats, a l’esquerra la platja de Tabernes, al mig la platja de Xeraco i a la dreta la de Gandia, al fons la closca del “Montgo”, mes a la dreta el “Circ de la Safor i el Monduver”, “seguim?”, preguntem, “fins ací esta molt be!”, contesten, “tornem arrere!”, diu el guia, al fons el soroll d’un esquellot, ens indica que estàvem a prop de l’objectiu.



Desfem el camí i en aplegar al creuer girem a la dreta per anar a buscar la senda de la “Cadira”, mentre per la pista el ritme es bo, apleguem al poste i girem a l’esquerra, curiós el indicador es també per baixar amb cavall, “tindran que baixar el cavall del ramal!”, comenta algú. Iniciem la baixada, la Penya va estirant-se, la companya que es va lesionar el genoll ara va ven equipada, dos bastons de treking, “recordes la baixada!”, diu un company, “si, al final no va ser res, vaig anar al fisio i no tenia cap lesió!”, diu la companya; anem avant i de baixada, la senda pedregosa, “com esta la família?”, diu un company, “millor!”, diu la companya, “tots hem tingut problemes familiars d’algun tipus!”, de tant en tant la vista arrere per vorer a la resta de company, aplegant al final dos companys van amb retràs, “parem i bevem un glops d’aigua i esperem al companys?”, diu el guia, “si!”, contesta la resta; ens reagrupem i un temps breu estem baix, ara anem per asfalt, a bon ritme, anem cap al final de la senda, en aplegar a “Clot de la Font”, ens refresquem la cara i el braços. Hem acabar la ruta sense problemes
 

















No hay comentarios:

Publicar un comentario