viernes, 11 de febrero de 2022

09/02/2022 Xorret de Cati - Pantanet - Cresteria del Frare - Badall

 

            Hui anem cap al poble de Castalla, a la “Foia de Castalla”, per anar al lloc d’eixida cal seguir les indicacions que hi ha dins del poble, el punt d’eixida es el hotel que hi ha al paratge.


            En aplegar preparem les motxilles i conversem de la ruta, no la coneguem, doncs sospitem que serà “divertida”. Anem cap avall per el costat del “rocodromo” que hi ha a la banda de baix de pàrquing, baixem per unes escales de fusta i a caminar, anem per pista forestal de bon caminar, el gps ens indica que llarga i una lleugera baixada, anem entre pins i camps de ametlers en flor; ens crida l’atenció un amb la flor blanca, tant blanca que pareix una bola de neu, els altres tenen la flor rosada.

            Apleguem a un creuer i anem cap a la dreta per senda, a uns centenars de metres trobem l’ermita de “La Purisima”, al costat i a la dreta hi ha una habitació menuda que pot servir de refugi en cas de tronades i de pluja, seguim per senda i girem a l’esquerra, des de aquest punt anirem caminant per senda i de vegades per pista.

            La senda o la pista va caient a l’esquerra, anem entre pins, el terreny esta molt sec, el que fa que siga perillós a l’estiu. Deixem arrere la pista i anem per pista, a la dreta tenim un barranc anomenat “de Cachuli”, el nom ens fa somriure. En eixir del bosc veiem una casa gran, i rodejada de pins, eix fum de la xemeneia, un treballadors de la “Dipu”, estan esmorzant, fem una ullada la casa i anem cap a la dreta, ens despistem i travessem dos camps treballats, no semblem que estiguen plantats, sempre per la vora i amb cura.

            Baix veiem un carretera asfaltada i un grup de cases, en aplegar baix anem cap a la dreta, uns centenars de metres i veiem a l’esquerra una font menuda i un barranc anomenat “del Badallet”, girem a l’esquerra i entrem en un caminal de terra i a la vora dreta una canaleta menuda la recorre el camí. Parem a esmorzar al costat d’una paret de pedra, estem al “Pantanet”, gaudim dels entrepans, de la fruita, d’un timonet i rollets d’anis.

            Reprenem la marxa, per davant una baixada molt empinada seguint la paret del “Pantanet”, hi ha que baixar amb molta cura, veiem una cataracta menuda, l’aigua ve de la canaleta de dalt, una cova anomenada “El Chocho”, el nom heu dit tot. Bromes apart es el desaigüe de fons de l’embassament. Caminem per el fons del barranc, pedra llisa i les parets verticals i formades per estrats molt definits. Estem al barranc “del Badallet”, uns centenars de metres i girem a la dreta. Davant tenim una pujada fortíssima, la pendent es del 61.4%, no es molt llarga i hi ha que pujar amb tranquil·litat; en acabar la pujada tenim per davant la “Cresteria del Frare”, no es perillosa doncs la senda de vegades va per una senda a l’esquerra de la cresta, altres vegades hi ha que anar per la dita “cresteria”; hi ha que anar amb molta cura, les pedres van en sentit longitudinal i amb separació doncs es perillós posar el peu entre dos pedres i fer-se mal als turmells, el ritme es baix, per davant tenim un kilòmetre de pujada.

 

En aplegar al waypoint  “final de cresta” millora la senda, de tant en tant hi ha fites prou grans que ens orienten. Ens entra el dubte si el morro que tenim al davant es el pic “del Frare”, efectivament es el pic, un kilòmetre mes i estem al pic

 

            Busquem la baixada cap a “Xorret de Cati”, baixem per un badall molt empinat, baixem amb cura, els primers metres esgarrifosa i empinada, després hi ha un cable d’acer que ens facilita la resta de la baixada, uns escalons ens porta a la pista forestal, anem cap a l’esquerra, a l’esquerra tenim un mirador que deixem a un costat, uns centenars de metres i girem a la dreta, veiem l’hotel i sols ens queden un minuts per aplegar al cotxes.

            Una vegada finalitzada la ruta ens esperen uns gaspatxos al restaurant anomenat “Casa Paqui” al poble de Castalla, val la pena.

Distancia: 11.8 km.

Dificultat:       moderada fins al “Pantanet”

 Difícil per la cresta fins baixar per el “Badall”

X. Cati - Pantanet - Cresteria del Frare - Badall




















No hay comentarios:

Publicar un comentario