miércoles, 6 de abril de 2016

02/04/2016 Benissivà - La Foradada

            Com sempre a les 7 cafè i marxa, avui ens dirigim a visitar un racó emblemàtic de la nostra geografia La Vall de Gallinera, enclavat en les muntanyes d’Alacant i famós pels seus cirerers, ara estan en flor. La vall esta formada per 8 pobles, començant per l'entrada de la costa són:
            Benirrama, Beniali seu de l'ajuntament o casa del Consell, Benissivá, Benitaia, Carroja, Alpatro o Patro, Benissili i Llombai, est ultime abandonat. El punt de partida és l'enclavament de Benissivá, una vegada reunit el grup som un total de 16 caminants, eixim cap al poble de Benitaia que esta pegat al de Benissivá, i com no cap amunt; ens retrobem amb antics companys absents uns mesos i una nova incorporació ¡Benvingut!, el paisatge canvia a uns centenars de metres, els cirerers estan en plena floració, semblen nevats però el perfum de les seues flors ens envolta, busquem la xarrada amigable, com sempre projectes a la vista,¡ la cova de les Dones per a quan vulgueu!
            Deixem arrere Benitaia, un dels vuit pobles que formen part del Valle de Gallinera, les pendents com sempre empinades, deixem els tarongers en flor i trobem els primers cirerers en flor, semblen nevats de tantes flors que els cobreixen, algun brot verd de les primeres fulles apareixen entre les flors, els fotògrafs abunden, ara amb mòbil o amb càmera, un plaer per als sentits, aquesta senda és una de les quals es repeteixen un any darrere d'un altre i no ens cansem de veure aquesta meravella de la natura, recordem amb afecte a un company absent temporalment, que pelegrinà al Vall del Jerte per a veure els cirerers en flor, i solament va veure un, els freds tardans i les pluges van retardar la floració i com va ser la seua sorpresa que al cap d'uns dies s'organitza per primera vegada aquesta senda i la seua expressió va ser " qui em manaria a mi viatjar uns 1600 quilòmetres per a anar a la vall del Jerte, quan els cirerers en flor els tènia al costat de casa". Seguim avant per camins formigonats, sense pressa però sense pausa. ¿Para quan organitzem l'eixida estival al pirineu?, ¡en uns dies!, ¡caldrà avisar a la gent i fer recompte, no és el mateix un parell de persones que un grup nombrós!, ¡ja tinc part del material que fa falta, manta tèrmica, sac de dormir, pantalons impermeables, jaqueta impermeable, etc.!

            Anem guanyant altura, i a la nostra dreta veiem la Foradada, arc natural de pedra, com un iris gegant vigila la vall, deixem el formigó i enfilem la pujada per una una senda de ferradura, que comunica la vall de Gallinera amb el d'Alcala, costera amunt com sempre, els últims freds s'han deixat sentir, les flors de primavera tan abundants els anys passats ara brillen per la seua absència, el nou company pel seu treball coneix a diversos coneguts de la penya, de tant en tant un respir per a esperar als ressagats, de tant en tant s'escolten expressions ¡gaudiu, gaudiu!, "que meravella, que meravella!, per als quals és la seua primera vegada els impressiona veure els cirerers, ara com una catifa blanca. Des de la senda es veu el mar, el dia aquesta clar, i la vall es pot veure des del Castell de la Gallinera al nucli de Carroja, els restants els podrem veure des de la Foradada.
En uns moments estarem dalt, un gir a la dreta i caminarem cap a¡l'ull!, és quasi l'hora d'esmorzar, com sempre gaudirem els entrepans a l’ombra de l'arc. ¡Gaudiu, gaudiu! es va a convertir en el crit de "guerra" de la penya, mengem l'entrepà, les pastes, una "mona" de pasqua tardana, veiem el paisatge, El Benicadell, El Penyal Gros, La serra d'Alfaro, el Miserat, la serra de l'Almirall, pels cims del qual i sendes vam fer un recorregut de més de 20 quilòmetres, ¡que meravella, que meravella!, tornem cap als nostres passos per a tornar al punt d'inici, ens dirigim a un cova-abric ¿de pastors? un company ens descriu l'interior "ací la llar, ací un tàbic, ací els punts de suport excavats en la roca, potser per a formar un sostre", i apareix la tan usada expressió " del temps dels moros", fotos de l'interior i seguim per la cresta de la serra, ¿ para quant el projecte de descens del barranc de l'Infern? el 30 d'abril, podem formar dos grups, el del barranc i la resta pot fer la "Catedral del senderisme", d'acord ja concretem. De tant en tant alguna plataforma ens permet apuntar-nos a la vall, fem un alt per a recuperar a uns ressagats.
 
Apareix el nom d'Al-Azraq, va nàixer en un despoblat anomenat l'Atzuvieta, esta a uns minuts però per imperatiu del temps, tornarem més endavant, per a fer una senda de llarg recorregut. Hi han camps de nogueres bastant joves, donen vida a sèrie de camps abandonats i cremats per algun foc destructor, en la bifurcació girem a l'esquerra i baixem per una altra senda de ferradura, el grup es va estirant, els més ràpids s'avancen, la resta baixem relaxats, parlant d'un i mil problemes, després de molts anys d'un govern monocolor, els nous governants sembla que tenen sentit comú i bon fer.
            Tornem a la senda formigonada i plena de cirerers, la vista és impressionant, trobem a senderistes, que han vingut a gaudir dels cirerers i van camí de la Foradada, nosaltres baixem a bon ritme mirant de reüll als ressagats, van al seu aire, gaudint del paisatge. tornem sobre els nostres passos i en un obrir i tancar d'ulls estem en Benitaia, uns passos més i arribem a Benissivá, un refresc que és d'agrair, en acomiadem i fins a la pròxima senda. Si el temps no ho impedeix a la Foia de Castalla, sub-comarca de la Foia d'Alcoi.

 
Bahía Kisa:
los cerezos en flor
cubren las olas.
Sobre las flores reman
los barquitos pesqueros.

Saigyo










No hay comentarios:

Publicar un comentario