viernes, 28 de mayo de 2021

27/05/2021 Santuari Ntra. Sra. de Gracia (Biar) - Cova Negra - A.R. Cova Negra - Font del Xorro - Reconco

 

            Hui anem al poble de Biar a la comarca de l’Alt Vinalopó, en la província d’Alacant, la senda transcorre per la “serra de Fontanelles” i el seu cim que es “El Reconco”.

Als llocs de costum eixim cap al poble de Biar; el punt d’eixida de la ruta es el “Santuari de la mare de deu de Gracía”, deixem el cotxes i a caminar, al principi anem per camí asfaltat, a l’esquerra un barranquet molt humit, a la dreta un antic moli, sols queda la casa i el salt d’aigua que sembla un pont. Caminem per la “Rambla del Pinar”un lloc ombrós i cap amunt, seguint la carretera i anem cap a l’esquerra, a un centenar de metres deixem la carretera i girem a la dreta, mes avant a l’esquerra tenim la zona d’acampada “Lomas de Jara”, ja hem deixat arrere l’asfalt, anem per pista forestal, el àrea esta en un paratge molt ven conservat, el pròxim objectiu el paratge de “La Cova Negra”.


Ara caminem per el anomenat “camí de la Cova Negra” en un moment donat girem a la dreta per senda i deixem darrere el camí, a un centenar de metres a l’esquerra esta la convé, fa alguns any estava en ús per guardar el ramat, fem una breu ullada i seguim baixant, en aplegar a l’altura d’un tancat veiem un avis “peligro abejas” i un abeurador, anem cap a l’esquerra, anem per una zona boscosa de pins i matorral baix, sembla neta i en cas d’incendi no correria massa el foc, la senda es una successió de pistes i sendes, anem per el “camí del Pino” en direcció al àrea recreativa de la “Cova Negra”, en aplegar decidim esmorzar i com sempre gaudim del menjar.

Ens entra el dubte per on seguir, el track diu que per l’esquerra i no veiem ninguna senda, desprès d’un moments decidim anar cap avall, hi ha una tanca on falta un travesser i passem, anem per un barranc sense llevar-li l’ull al gps, de sobte anem per la senyal correcta, al final de barranquet de nom “Benassait”, girem a l’esquerra i entre una pista forestal, en un creuer girem a la dreta per un altra pista, al costat tenim “el barranc de Garrancha”, el deixem per anar un altra volta cap a l’esquerra, anem per dins del barranc, una costera ens porta al campament de “Fontalbes”, pareix un antic campament juvenil, es veu cuidat.

 

Tornem cap arrere un metres i per una baixa anem cap a la font “del Xorro” anem per una zona molt humida el soroll de de l’aigua es molt fort, apleguem a un abeurador un cau amb força l’aigua, no es la font sols es el final d’una conducció, el naixement esta mes amunt per no el veiem, pugem uns metres i anem a la dreta, veiem un antic aqüeducte i una tuberia de PVC, anem avall, mes avant girem a l’esquerra, anem cap amunt per pista ampla, apareixen les primeres carrasques, tant a dreta com a l’esquerra, seguint la pista veiem la “Foia de Castalla” i els pobles de Onil, Ibi, Tibi i Castalla. Podem vorer també el “Maigmo, la serra del Cid, El Migjorn, i mes allunyades Aitana i La Blasca”, passem per el costat de la “Casa de la Neu”, unes pujades i entrem en la senda botànica, en espera una pujada dura, anem amunt llegint els cartells de les plantes silvestres de la senda, sols un comentari podien haver triat plantes de la mateixa espècie mes boniques.

 

En aplegar al caramull una lleugera baixada rodejant uns farallons i un altra vegada a pujar, ací es l’únic lloc on trobem a un grup de senderistes que venen del “Reconco”, salutacions i avant, ara sí un altra pujada mes suau i enfilem el cim. En aplegar dalt sempre gaudim de les vistes, per baixa que siga la muntanya sempre hi ha vistes boniques, a l’esquerra la “Foia de Castalla” a la dreta “l’Alt Vinalopó”. Mes allunya entre boirines esta la zona de Murcia i la d’Albacete. Fem fotos i avall em espera una baixada llarga i pedregosa, baixem amb cura però sense parar, el primer tram que baixem on girarem a la dreta i de seguida a l’esquerra en orientarem per un dipòsit contra-incendis, un altra baixada rodejat de pins i matolls ens portarà al principi de la ruta. Hem seguit de vegades el GR-350 i el PR-CV 55.

Distancia recorreguda: 15.15 km.

Temps en moviment: 4 hores

Temps total: 4,37 hores

Qualificació: Moderada 




No hay comentarios:

Publicar un comentario