sábado, 4 de junio de 2022

05/05/2022 Balones - Castell de la Costurera - El Morro

 

Als llocs de costum eixim cap al poble de Balones, poble situat a la Vall de Seta, a la comarca del Comtat, per aplegar cap anar per aplegar cal anar per la A-7 en direcció Alacant i en l’eixida 436 anirem cap a Benimarfull per la CV-700, en passar el poble girarem a la dreta per la CV-704, passarem Benillup i entrarem en la CV-710 fins aplegar al poble de Gorga i en l’encreuament anirem per la CV-720 fins aplegar al poble de Balones.

          

  La ruta comença al poble, farem un recorregut per dins del poble, veient i gaudint d’un poble, menut tranquil amb la bellesa del pobles de la muntanya d’Alacant. Una lleugera pujada i agafem la senda, a uns centenars de metres trobem una font a la vora de la senda, brolla amb força, al costat un barranc per el que baixa aigua de la part alta de la muntanya, aquesta serà la tònica del la senda, l’aigua corre per tots els barranc. A uns 200 metres tenim que pujar cap amunt buscant una pista, doncs degut a les pluges la senda del track ha quedat desfeta.

            Anem per pista asfaltada, no esta en bon estat, a nosaltres no ens afecta, a la dreta en el sentit de la senda la “Serrella” amb els cims del “Pla de la Casa, Malla del Llop i el cim” estan tapats per núvols baixos, “els Frarets” es deixen vorer, passem per el costa d’una sèrie de construccions antigues, la primera restaurada, la segona en procés. Una carrasca espectacular al costat de la carretera, després d’uns 800 metres i unes quantes corbes, anem a munt, seguint el track, busquem un lloc on esmorzar, doncs el que veiem no ens agraden; els bancals d’oliveres i ametlers estan farts d’aigua, i algun que altra esta entollar saludem algun vianant, desprès d’uns minuts, trobem el que volíem, la font “de la Costurera”, no hi ha bancs doncs en dona igual; dos moreres donaran ombra a l’estiu, en aquestos moments estan brotant; com sempre gaudim dels entrepans i la xarrada que sempre agraïm, seguim caminant i a uns 190 metres( sempre mes o menys), girem a l’esquerra, lloc on comença la part difícil de la ruta, a la dreta un casa amb una carrasca ens assenyalarà on tenim que girar.

            Des de aquest punt començarem a pujar en zig-zag, el principi les revoltes llargues, conforme anem pujant la corbes van fent-se estretes, estem a l’ombra del castell anomenat “de La Costurera”.

            El castillo de la Costurera situado en el término municipal de Balones en la provincia de Alicante es una fortaleza de origen musulmán con posteriores reformas cristianas, construida sobre el cerro que le da su nombre, a una altura de 750 m.

Se trata de una fortaleza de planta irregular adaptada a la topografía, de la que quedan algunos restos de muralla construida con tapial y mampostería.

Entre los restos existentes destacan dos torres situadas al norte, una cúbica de origen árabe y una semicilíndrica adosada a la muralla de origen cristiano.”

            En aplegar al peu del castell, del que sols queden en peu una torre circular i un altra redona, tenim al davant unes vistes espectaculars de la zona, de esquerra a dreta “La serra d’Alfaro, La Mallá del Llop, el Pla de la Casa i el cim de la Serrella”, En aquest punt comença la part difícil de la senda, per davant ens espera una pujada d’uns 700 metres + o – de camp a traves, es una pujada continua sense fites o marques, sols d’intuïció ens guia. En aplegar al turó “El Morro” iniciarem la baixada fins aplegar a una pista forestal, a la dreta tenim una bassa amb una tanca perimetral, no sabem sí es contra-incendis o per a reg; girem a l’esquerra a uns 350 metres tornem a girar a l’esquerra i uns metres mes i a l’esquerra, uns metres i girem a la dreta; una baixada llarga amb pendent forta i pedra solta, anem per la lloma, gaudim de les vistes de tota la “Vall de Seta” fins a l’Alcoia, a mitja lloma veiem a l’esquerra un abric protegit per una tanca i una porta, pensem que podria ser!, de seguida pensem en organitzar una ruta per fer-li una ullada.

            Deixem arrere la muntanya i entrem en zona de bancals, a la dreta tenim un xalet de bona factura, esta al mig d’un bosc de pins, apleguem al final de la senda de terra, girem a la dreta i desfem el camí, un company es queixa del asfalt, li agrada mes , les sendes de terra i pedregoses, de tant en tant fa algun camp a través apleguem al poble i aquesta vegada anem per la part alta, un placa de marbre senyala on va nàixer “Joaquin Marti Gadea”.

            “Joaquín Martí i Gadea va ser un religiós secular, lingüista, folklorista i lexicògraf espanyol, actiu des de mitjan segle XIX fins al final del segon decenni del segle XX. El nostre autor va veure la llum en la localitat alacantina de Balones, pròxima a Alcoi, en 1837. Es desconeixen totes les dades al·lusives a la seua família, infància i joventut. Autor del Diccionario valenciano-castellano, editado en 1851, Tipos d’Espardenya y Sabata, Vocabulario valenciano-castellano, Vocabulari monosilábich valencià-castellá, Caps y senteners brosa casera mexclada en, La terra del Che, Tipos, modismes y coses rares y curioses de la.......”(Font: datos.bne.es)”

Distancia: 12.2 kilométres

Dificultat: Moderada ( Fàcil en part, difícil zona camp a través)

On dinar?

Millena, bar “Millena” a l’entrada al poble

Gorga: a la redona de l’entrada al poble

Balones: Bar “de Seta”

Castell de la Costurera
















No hay comentarios:

Publicar un comentario