sábado, 4 de junio de 2022

07/05/2022 A.R. de la Ceja - Abrigos de Garrofero i Voro - Planil - Rio Grande

 

1.- Entre els waypoint 13 i 15 es zona de caça, per tant no es deu passar des de octubre fins març.

2.-En època de pluges es una ruta molt aquàtica, entre els waypoint 24 i 25, el camí desapareix i passa a ser riu.

 

            Quedem als llocs de costum per fer una ruta per “Rio Grande”, per aplegar al punt d’eixida cal anar cap al poble de Navarres, situat a la comarca de la “Canal de Navarres”, i abans d’entrat al poble girarem a l’esquerra on esta l’indicador de “Playamonte”, seguirem per la carretera i a un kilòmetre i una vegada hem passat la urbanització en l’encreuament girarem a l’esquerra, seguirem uns 6 kilòmetres per carretera asfaltada, a uns metres d’acabar l’asfalt  estarem al “Àrea Recreativa de la Ceja” punt d’eixida. Tocarem els termes de Bolbaite i de Quesa.

            Seguim la carretera i a un centenar de metres girarem a la dreta, i cap aval, la baixada llarga i després d’una corba entrarem en una senda menuda que ens portarà al “Abric del Garrofero”, on podem beure unes pintures rupestres molt deteriorades, doncs ha hi estan, milers d’anys ens contemplen. Fem una ullada i tornem cap arrere. Seguim baixant i entrem en el riu, el rierol baixa crescut, tenim que anar passant de pedra en pedra i mirant on posem el peus; ara per la dreta, ara per l’esquerra, una corba i a l’esquerra tenim la pujada cap al abric “de Voro”, pugem en zig-zag; al davant veiem la tanca perimetral que posaren fa uns any per a protegir les pintures, la primera vegada que les vaig vorer la tanca estava a un metre mes o menys de distancia, ara esta molt allunyada sols es podem beure les pintures del frontis, les del sostre no es poden beure.

            Seguim avant, per eixir de la zona del abric cal pujar un desnivell menut, esta equipat amb una cadena, en uns moments hem l’obstacle, per davant ens espera una llarga pujada fins aplegar al camí “del Planil”, abans esmorzarem, uns minuts per a gaudir dels entrepans i seguim caminant. Fem una ullada a la sima “de la Higuera”, anem per ombra, a uns centenars de metres el “Collao del Lobo”, la pujada suau i de bon caminar, en aplegar al camí girem a l’esquerra, seguim pujant fins aplegar al “Collao de Verdines”, anem cap a l’esquerra i a un centenar de metres girem un altra vegada a l’esquerra, a un 2 kilòmetres, girem a l’esquerra, estem al waypoint 13, una senyal de direcció prohibida i un cartell informant que entrem en un vedat de caça, doncs a la dreta en un pi hi ha una senyal blanquiroja de GR-237, ens entra el dubte, perquè passa un GR per un coto de caça?, de ha hi l’advertència de no passar en temporada de caça, una baixada ens porta a “la casa d’Almenara”, a la dreta un sembrat de de cereal i un amagatall per al caçadors, anem avall, a l’esquerra les restes de varies cases que ens temps passats dugueren viure varies famílies.

            Anem per un caminal de bon caminar, a 1,3 kilòmetres, el primer obstacle, un gual que tenim que vorejar, hi ha gran quantitat de cullerots. Seguim avant hi ha gran quantitat d’aigua en el camí, a uns 780 metres mes girem a l’esquerra i un altre gual, estem al llit de “Rio Grande”, el rierol porta molt de cabdal, anem buscant una senda, esta al marge dret, el seguim, uns 240 metres una senyal de GR, mes avant tenim que creuar el riu, un altra marca blanquiroja.

            En alguns moments tenim que caminar mes per la intuïció, apleguem a un circ que hi ha a la dreta, en aquestos moments la ruta es torna aquàtica, tenim que mullar-nos els peus, a uns 700 metres una cataracta meravellosa, es una de les moltes que beurem al llarga del rierol, en alguns trams tenim que triar esbarzers ó mullar-nos, sempre triem l’opció senzilla riu, estem al final de la ruta, un camí!, pensem que s’han acabat les dificultats, error! el camí s’ha transformat en riu, apleguem al final i al davant tenim un assut.

            El riu s’acaba, comença la pujada, estem fresquets, veiem a la dreta una senda i pugem cap amunt, en un no res estem a la carretera i al davant un altra senda, per la trajectòria pensem que acurtarem la pujada, així es, estem al camí per el que hem baixat al mati, sols ens queden uns 600 metres per aplegar al final de la ruta. Ha segut una experiència mullada, divertida.

Dificultat: Moderada alta

Distancia:       15.800 GPS (Garmin de ma)

                        18.300 GPS (Garmin rellotge)

Voro - Rio Grande


















No hay comentarios:

Publicar un comentario