jueves, 16 de junio de 2022

08/06/2022 Caserio de Banalaz - Barranc de Beniguengo

 

            Com sempre i als llocs de costum anem cap al “Caserio de Benalaz” al terme d’Enguera, poble que pertany a la comarca de Canal de Navarrés, per aplegar al caserio cal anar per la A-7/N-340 direcció Albacete eixirem en l’indicador “Anna” i després segui les indicacions cap a Enguera per la CV-590, passarem el poble i seguirem en direcció Aiora, a l’altura del Km 27 girarem a la dreta, hi que tindre en compte que els kilòmetres van de major a menor. Entrarem en el caminal, a uns centenars de metres girarem a l’esquerra i en aplegar a les cases deixarem el cotxe a la vora del camí.


            Iniciem la ruta cap amunt, en l’encreuament girem a la dreta, anem per un caminal, a uns centenars de metres el primer que veiem es una carrasca impressionant, al costat la casa de “Pacorra”, sembla abandonada, fem una ullada i seguim avant, anem per un pla, entre el arbres podem beure a l’esquerra “la serra d’Aitana, La Serrella, i el pic del Benicadell” , a la dreta el bosc sols en deixa beure en les crestes el molins de vent; a uns 1500 metres girem a l’esquerra; tenim per davant una baixada i una pujada camp a través; los dos son empinades i curtes; en aplegar a l’altra banda seguim uns metres la carretera, girem a la dreta per un altra caminal, el que serà la tònica del dia.

            A uns 300 metre veiem la font “d’Avila”, el volum d’aigua que brolla ha baixat respecte a l’ultima visita, a un centenar de metres girem a la dreta, el lloc esta indicat per una fita de pedres, uns minuts entre matolls i entrem en senda, a uns metres tornem a girar a la dreta, el sol esta ple de plantes aromàtiques, sols rosar la pebrella i el seu olor ens ompli els pulmons amb el seu aroma. poc a poc tornem a la carretera; en aplegar a ella caminem uns metres per asfalt i anem cap a l’esquerra, una lleugera baixada i apleguem a la font “de Herreros”, abans hem creuat un fangar. A un metres de la font veiem unes pedres on aprofitem per esmorzar.

            Gaudim d’uns entrepans, de cafè, infusions de timonet i sàlvia, uns moments i seguim, apleguem a la carretera on girarem a la dreta, la seguim uns 300 metres i girem a l’esquerra, caminem per la “vereda Reial d’Almansa a València”; caminem entre molins de vent, cosa curiosa estan parats, fa vent de ponent i no l’aprofiten; a uns 400 metres , mes o menys apleguem a un creuer, baixem un centenars de metres i apleguem a la font “de Rosa”, aprofitem per refredar-nos i beure uns glops d’aigua. La font la hem visitat fa unes setmanes, brolla igual que abans; tornem cap arrere i en el creuer girem a l’esquerra, seguim per la vereda reia, des de aquest punt podem beure el “Capurutxo i la Silla”.

 

            Caminem per un pla de bon caminar, hem deixat arrere el molins de vent, hem passat d’un camí ample que serveix de tallafocs i per accedir al molins, a un estret doncs de bon caminar. En un moment donat comencem a baixar, entre pins, tant a dreta com a esquerra, apleguem a un cartell “Finca particular”, no diu res de “prohibido el paso”, continuem avall, la senda es fa sinuosa; anem poc a poc cap a la dreta, des de el camí veiem a la dreta una bassa tapada per una lona, en aplegar baix anem cap a l’esquerra per beure la font de “Beniguengo I”, no podem fer un glops d’aigua doncs esta canalitzada cap a la bassa; tornem arrere i girem cap a la dreta per una senda estreta, apleguem a la font de “Beniguengo II”, aquesta si que brolla amb gana, aprofitem per refredar-nos i fer uns glops d’aigua a l’ombra d’una carrasca. Seguim la canal que porta l’aigua sobrant a una bassa, la veritat que el paratge esta molt cuidat, hi ha arbres fruiters i nouers, tornem cap al camí, aquest no el deixarem fins aplegar a les “Cases de Benalaz”, ens crida l’atenció una creu que hi ha al cim que hi ha a l’esquerra de la font; la deixem per un altre dia.

 


            Seguin la pista forestal podem beure a l’esquerra el barranc “de Beniguengo”, no podem vorer el fons del barranc, esta entapissat de pins fins a on ens permet la vista, estem a 2.5 kilòmetres del final de la ruta. Abans passem per davant de la “Casa Rural Benalaz”, el lloc es meravellós, esta en un lloc tranquil de la serra “d’Enguera” , esta ben comunicada, doncs esta a uns 10 minuts de la carretera.





No hay comentarios:

Publicar un comentario