martes, 15 de agosto de 2017

06/07/2017 Parc Nacional d'Ordesa


            Les previsions s’han complit, a la mitjanit del dia 5 d’agost una forta tempesta es va desencadenar al parc.
 
            Desdejunem i cap al pàrquing de Torla, en aplegar les primeres noticies i les primeres imatges, cotxes amb els cristall trencats, el xofer del autobús que fa la ruta Tora-Ordesa ens diu que la tempesta ha segut molt forta, i ha gel per les cunetes i ombries del parc, son gruixudes les pedres de gel.

            En aplegar al parc, el guia i un altre company va parlar amb el guardes del parc, passats uns minuts tornen i diuen “impossible fer rutes d’altura; no es pot fer la faja de Las Flores, un altra mes baixa que era l’alternativa, la Faja de Pelay i tampoc la Senda de los Cazadores, per diversos motius, entre ells la baixa visibilitat pues no boriem res i l’altra el perill de que es formen cataractes i ens tallen el pas per las Fajas, i al ser molt estretes no podríem passar, i en cas de poder fer el recorregut perillaria la nostra vida!”, diu el guia, “ ens han dit una alternativa fer el recorregut de Turieto Bajo i Alto, es el recorregut menys conegut del par i es molt bonic!”. Ens assabentem que han caigut uns 80 litres per metre quadrat en una hora, per a nosaltres que estem acostumats a vorer ploure en grans quantitats ens quedem assombrats.

 
            Hui tenim dos baixes, problemes estomacals. Anem a fer la que arranca davant del restaurant i passat el pont un indicador ens indica la direcció “Turieto bajo”, anem cap a la dreta, la pedregà, ha deixat els marges de la senda emblanquinats per la gran quantitat de gel acumulat. Son gruixudes, tenen aproximadament les mesures d’una pilota de golf, en alguns llocs formen una catifa blanca. Anem avant, apleguem a la cataracta dels “Avets”, preciosa!, el riu baixa amb força degut a les pluges, el soroll fort, ensordidor.
 
            El grup es separa, el guia es queda a soles i espera uns minuts, torna arrere buscant al companys, i a uns 250 metres esta la Penya parada, “passa alguna cosa?”, pregunta el guia, “la malalta es troba millori vols unir-se al grup i fer una part de la ruta amb nosaltres, han anat a buscar-les!”, diuen els companys, tornem arrere a per les companyes i el company, passats uns minuts els trobem en les rodalies del pont. Reiniciem la ruta i avant, de tant en tant fa algun plugim sense importància i tenim que traure l’equip d’aigua, som com l’arc de Sant Marti, multicolor, grocs, verds, grisos, negres; una gran varietat de materials i colors.
 
            Tornem a vorer la cataracta “dels Avets”, aquesta vegada amb deteniment, una meravella, “ara farà goig vorer la Cola de Caballo!”, diu un company, “possiblement la praderia estiga enfangada i plena d’aigua, i per tant inaccessible!”, el parc esta tranquil, la pluja a allunyat als senderistes, seguim avant ara toca vorer la cataracta de la “Tomborretera”, altra meravella, es una ocasió excepcional poder vorer aquestes cataractes desprès d’una pluja tan abundant com la de la nit passada, la companya esta millor de la descomposició d’estomac, entre l’aigua isotònica i un poc de pa torrat ha recuperat les energies i torna amb ganes de caminar.

            Anem avant, la senda de bon caminar, de tant en tant la pluja fa acte de presencia, llevat, posat es un sense parar; al final no els llevem, a la dreta poder vorer la carretera que porta a Torla, el autobús passa per ella. Ens serveix d’orientació, altra cataracta, ara es la de “Molinieto”, es l’ultima de les tres en la part baixa del parc. Trobem un refugi de fusta i sostre de planxa, “en cas de pluja o d’una pedregà forta faríem ús d’ell, i no miraríem color ni grandària!”.

Anem un poc a segues, no sabem on esta el creuer on girarem a l’esquerra per fer la part alta de la senda. En aplegar al creuer, la malalta ja recuperada decideix tornar al pàrquing, es acompanyada per un altra companya. Girem a l’esquerra i anem cap amunt, la pujada no es forta, mes bé suau, però continua, anem amunt, sabent que el desnivell no es fort, anem a bon ritme, el bosc tancat de fagos, pins i avets es impressionant, una meravella, “gaudiuuu, gaudiu!”, la molsa entapissa el troncs, les pedres, fotos de la part baixa del bosc, un ecosistema viu;  els troncs caiguts esta podrits i desfent-se, seguim avant, ara no plou, gaudim de la natura com xiquets, estem acostumats a un altre tipus de bosc baix, format per romers, argilagues, lligabosc, esbarzers i altres plantes típiques del bosc mediterrani.

            El objectiu es aplegar a la pradera del parc, “on dinem?”, pregunten, “en aplegar a la pradera del parc buscarem un lloc i dinarem!”, contesta el guia, hui portem truita i llonganissa, que ens han preparat en l’hostal de Sarvise, un dinar de luxe.

            Anem de baixada, de presa, cau un plugim, la roba aguanta l’aigua, encara hi ha gel a les vores de la senda, no volem ni pensar sí ens haguera caigut la pedregà damunt en plena ruta i sense poder trobar refugi. De tant en tant fem una ullada als voltants per vorer el bosc digne de comptes de fades. Apleguem a la pradera i busquem un lloc on dinar, un banc de fusta ens serveix, aguantem la pluja com si res. En dinar “Au Cacau”, i en posem en marxa, “anirem a vorer les cataractes de Arripa, L’Estret però des de un altre punt de vista, ara les vorem des de la banda dreta, el primer dia les veiérem des de l’esquerra!”, caminem per un sender adaptat als visitants que tenen alguna deficiència locomotora, ens fa goig passejar per la senda, es un descans per als nostres peus i cames

            Els bosc una meravella, una roca coronada per uns fagos jovens amb un cartell que porta la llegenda “Soy la Piedra de las Siete Faus. Ya no me acuerdo desde cuando me llaman asi, pues debio ser hacia 1918 cuando el valle de Ordesa fue declarado Parque Nacional y sus guardas me tomaron como referencia. Por entonces, sobre mi, crecierón siete añosas hayas, no muy recias però sí altaneras. Me gustaria volver a ser de apariencia musgosa y cuidar de las hayas que solo quieren tocar el cielo. Gracias por cuidarme y no escalarme”., ens quedem bocabadats per la bellesa de la roca, fem fotos i respectem la natura, seguim avant, el camí s’empina però no te cap de dificultat, apleguem a la primera cataracta, es la de Arripas, diferent a la del primer dia, una meravella, la primera vegada la vàrem vorer de passada, ara tenim temps de gaudir-la en tota la seua plenitud. Una meravella, el riu baixa en força degut a les pluges, usem la cataracta de fons per fer fotos del grup, per parelles soles.
 

Seguim avant ara anem cap a la cataracta “del Estrecho!”, un altra meravella, el soroll ensordidor fa que tinguem que alçar la veu, l’aigua que arrastra el ven tens mulla, tot lo mon vol un record del moment, la parada es breu i ven aprofitada.
 ara tornem cap arrere, de pujada, busquem la senda que va per dalt i tornem arrere, en grups menuts caminem cap a la pradera, on tenim que agarrar l’autobús, alcançe a unes companyes, “som les ultimes?”,  “no, darrere tenim a dos persones que estan omplint les botelles d’aigua, i no tardaran en alcançar-nos!”, diu un company, cadascú va al seu ritme, uns xarrant, altres absorts en el seus pensament, ara de presa cara avall, no tarden el alcançar-nos el dos company rezagats, fem una breu parada en el punt d’informació del parc on ens donen uns fullets informatius del parc, veiem l’autobús, anem pujant per a tornar a al pàrquing, una companya s’ha deixat el pals i fa un esprint per anar a per ells, l’animen perquè no es quede en terra i tinga que tornar en un altre autobús, “es incansable, després de caminar tot el dia li  queden forces per córrer amb la motxilla al llom, es forta de veritat!”, li aplaudim i aplega a temps. Tornem cap al pàrquing, el dia ha segut bo i bonic, llàstima de “La Faja de las Flores”, l’any vinent estarà ha hi, tornant veiem el cartell “a la Faja de las Flores por la senda de la Carriata”, esta al costat d’una caseta que es fa servir d’aula de la natura. Prenem nota.


Tossal del Mallo






No hay comentarios:

Publicar un comentario